OM gaat te ver bij schreeuwer

Posted in actueel, juridisch, meningen on June 8th, 2010 by diedericky

 

Hij moet en zal in de cel blijven
 
media_xl_135731
Gepubliceerd: 20 mei 2010 in NRC-Next
Het OM laat zich door publieke verontwaardiging leiden. En dat is kwalijk.
Door Diederik Briedé

Nu het schreeuwincident op de Dam tijdens de Dodenherdenking weer enige tijd achter ons ligt, wordt het tijd voor enige reflectie.

We weten inmiddels dat het om een man gaat die een min of meer zwervend bestaan leidt. Iemand dus met een zwakke maatschappelijke positie. Opvallend genoeg maakte het Openbaar Ministerie aanvankelijk bekend dat de man zou worden vervolgd voor de schending van de openbare orde, een relatief licht vergrijp waarvoor hij maar enkele uren kon worden vastgezet voor verhoor.

Het land was te klein geweest als de man na enkele uren alweer op straat zou staan. Een dag later maakte het OM dan ook bekend de man ook het misdrijf ‘letsel door schuld’ ten laste te leggen. Als de man hetzelfde of een soortgelijk vergrijp had gepleegd waarbij niet heel Nederland getuige was geweest – bijvoorbeeld een eenvoudige vernieling onder invloed of naaktloperij – dan had het OM ongetwijfeld anders gereageerd.

Bij het door het OM veronderstelde oorzakelijke verband tussen het schreeuwen en de verwondingen kunnen vraagtekens worden gezet. Naar verluidt heeft de man alleen geschreeuwd, wat normaliter nog niet een paniekreactie tot gevolg hoeft te hebben. Inmiddels is ook bekend dat iemand anders in het publiek riep dat er een ‘bom’ was. Waardoor is dan de paniek veroorzaakt? Natuurlijk, de vreselijke gebeurtenissen in Apeldoorn staan in ons geheugen gegrift. Maar hier is meer aan de hand. Er waren eerdere incidenten, bijvoorbeeld de ontruiming van een station in Den Bosch vanwege een man in een jurk. Feit is dat mensen in de huidige tijd hypergevoelig zijn (gemaakt) voor alles wat vreemd of afwijkend is.

En daar houdt het nog niet op. Dinsdag werd bekend dat de man door het OM ook ‘feitelijke aanranding’ van de koningin, de kroonprins en diens echtgenote wordt verweten. Op basis daarvan is zijn hechtenis wederom verlengd. Het OM is duidelijk aan het doorslaan. Wat drijft het OM om er telkens een schepje bovenop te doen? Dat er nog nader onderzoek moet worden gedaan kan toch niet de reden zijn? Het betreft hier een vrij eenvoudig feitencomplex. Of is het OM inmiddels in zijn eigen mes gelopen? En is er geen weg meer terug dan te proberen voor zoveel mogelijk ankers te gaan liggen, in de hoop dat er tenminste één delict bewezen kan worden verklaard?

In de tussentijd is de man publiekelijk aan de schandpaal genageld, iets waarmee rechters in de strafmaat plegen rekening te houden. Rolt er daarom (mogelijk) een lagere straf uit de bus dan ‘het publiek’ verwacht, dan zijn de poppen weer aan het dansen. Een blamage voor het OM en de rechter is de ‘gebeten hond’.

Hoe het ook zij: de gang van zaken rond de schreeuwer had alles weg van een ad-hocstrategie van het OM om de man nog langer vast te houden. Een strategie die ten koste gaat van de rechten van het individu. In plaats van gepaste afstand te nemen en objectiviteit te betrachten laat het OM zich allereerst leiden door de ‘publieke verontwaardiging’. De waan van de dag regeert. En dat is kwalijk.

Diederik Briedé is advocaat in Almelo.

Tags: , , , ,

Peter R. de Vries zendt beelden Koos H. toch uit

Posted in actueel, meningen, televisie on April 11th, 2010 by diedericky

 

 

peter1

En dat is in strijd met de uitspraak van de voorzieningenrechter. H’s persoonlijke levenssfeer is aangetast, zo oordeelde de rechter. Echter, door te moorden heeft H. zich buiten de maatschappij geplaatst. Moet de maatschappij (i.c. de rechter) zijn privacy dan nog wel beschermen? Had de belangenafweging niet anders moeten uitpakken? Ik kan Peter wel volgen. En die € 15.000,00 wegens het overtreden van het gerechtelijk verbod heeft SBS zo terug met de uitgezonden reclames.

Tags: , ,

Slash – Slash recensie

Posted in actueel on April 3rd, 2010 by diedericky

 

slashcover

Slash, de legendarische (ex)gitarist van Guns ’n Roses, probeerde in de jaren negentig met z’n Snakepit voet aan de grond te krijgen. Slash omringde zich toen met een aantal onbekende muzikanten maar wist hiermee niet te overtuigen. Met het gelijknamige “Slash” gooit Slash het over een andere boeg. Anders dan zo’n titel doet vermoeden draait niet alles om Slash zelf. Een waslijst van bekende gastmuzikanten bieden Slash de helpende hand. En met succes. Het levert een bijzonder afwisselende plaat op. Slash heeft nummers gecomponeerd die op het lijf van zijn huurlingen geschreven zijn. Openingsnummer ‘Ghost’ , gezonden door Ian Astbury van The Cult is een stevige recht-toe-recht-aan rocksong, uitstekend geschikt voor goedgevulde stadions. De doorleefde stem van Lemmy Kilmeister van Motorhead past precies bij de snelle riffs van ‘doctor Alibi’. “Gotten” dat onder poprock kan worden geschaard, wordt gezonden door Adam Levine van Maroon 5. Hoogtepunt is het aanstekelijke Promise met Chris Cornell, bekend van Soundgarden. Tegenvaller is “Crucify the Dead” met Ozzy Osborne die geen blijvende maar uitgebluste indruk maakt. Misschien had Ozzy beter “Nothing to Say” kunnen inzingen, dat doet denken aan Metallica. Oude rockers Iggy Pop en Alice Cooper overtuigen wel op het denderende “We all gonna die” en de bonustrack “Baby can’t Drive”. Hoewel Slash zelf minder op de voorgrond treedt, brengt hij op bijna elk nummer wel een fantastische solo ten gehore. Alleen op het instrumentale en meeslepende “Watch This” gaat Slash samen met Dave Grohl (Nirvana / Foo Fighters) en Duff McKegan (ex Guns ’n Roses / Velvet Revolver) helemaal los. Ja ja, Slash kan het nog steeds. Nog een eervolle vermelding voor “By the Sword” dat met de zang van Andrew Stockdale en de mee tokkelende Jimmy Page sterk doet denken aan Led Zeppelin. Al met al is dit album een geslaagde comeback. Voor iedereen die van Rock houdt (ja met een hoofdletter).

Tags: , , , ,

De burger verliest

Posted in actueel, meningen, politiek on February 20th, 2010 by diedericky

m1czo62a5h90

De val van het zoveelste kabinet Balkenende was te verwachten. Bos zocht en vond een reden om de boel op te blazen. Zogenaamd wilde hij nog een verkiezingsbelofte inlossen, namelijk een terugtocht uit Uruzgan. Dit is geen onderwerp om een kabinet te laten vallen. De verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd was dat misschien wel. Verhagen zag zijn kans schoon om aan de poten van Balkenende te zagen. Nederland wordt al jaren niet geregeerd. De burger verliest. Zo gaat dat in de politiek.

Tags: , , ,

geloofwaardigheid Balkenende ten einde

Posted in actueel, meningen, politiek on January 14th, 2010 by diedericky

Balkenende

Wat is een premier die zijn fouten niet kan toegeven? Die is geen knip voor de neus waard. De regering heeft zelf opdracht tot het Irak-onderzoek gegeven. Een regeringsrapport dus. Een jaar na dato concludeert de commissie dat de Nederland onder andere een illegale oorlog heeft gesteund. Dat kon je natuurlijk op je vingers natellen. Massavernietigingswapens zijn in Irak nog steeds niet gevonden. Balkenende bedankt de commissie voor het fantastische werk (en het gratis boek) en voegt eraan toe dat over de geldigheid van de oorlog de meningen verschillen. De farizeeërs en schriftgeleerden van Balkende weten het namelijk altijd beter. Een dag later vindt hij dat er een adequaat mandaat ontbrak. Want doorregeren heeft Balkenende tot een kunst verheven. Geloofwaardig is het allemaal niet.

Tags: , , ,

De bemoeizucht van bureau Jeugdzorg kent geen grenzen.

Posted in actueel, meningen on December 22nd, 2009 by diedericky

newsartimage_181981_415_9999_scl

Natuurlijk hoort de 14-jarige Laura Dekker thuis te zijn en niet over de wereldzeeën te zwerven. Toch krijg ik de indruk dat er tegenwoordig teveel wordt gedacht in de trant van ‘wat niet kan’ in plaats van ‘wat wel kan’. Elke ambitie wordt de kop ingedrukt door onze Rijksambtenaren. Ik herinner mij een aflevering van het tijdschrift National Geographic uit 1965 met een verslag van een soloreis rond de wereld van een 16-jarige jongen. Dat was een waar avontuur (om te lezen). De heisa rond Laura Dekkers ‘verdwijning’ en de inschakeling van bureau Jeugdzorg zal mogelijk averechts werken. Laura toont zich in ieder geval een inventieve jonge dame en weet iedereen mooi om de tuin te leiden. Dat heeft ook wel iets schattigs. Heeft Laura over twee jaar nog steeds de drang om rond de wereld te zeilen en beschikt zij over de vereiste deskundigheid, dan zie ik geen reden om haar tegen te houden. Tegenwoordig zijn schepen met de modernste snufjes uitgerust en zal zij ongetwijfeld traceerbaar zijn. Stel Laura dus op haar zestiende haar reis in het vooruitzicht, zo nodig onder begeleiding. Laura, maak je eigen dromen waar want niemand doet dat voor jou.

Berisping zittenblijvende advocaat vernietigd

Posted in actueel on December 11th, 2009 by diedericky

zitten_1_173496e

(afbeelding: NRC)

Het Hof van Discipline heeft vanmorgen, naar mijn mening terecht, de berisping van advocaat Enait vernietigd, die de Haagse Raad van Discipline hem gaf omdat hij niet wilde opstaan voor de rechter, forse kritiek had op een rechter in een eerdere zaak, en een ‘islamitisch hoofddeksel’ droeg. Met het opstaan wordt weliswaar respect voor de rechterlijke macht betuigd, maar Enait kan aanspraak maken op respect voor zijn geloofsopvatting, en aan de gewoonte om op te staan wordt niet meer streng de hand gehouden. Precies mijn argumenten. Rechters hechten er lang niet altijd sterk aan, en zijn vaak al vóór binnenkomst van partijen in de zaal aanwezig . Bovendien is volgens het Hof niet gebleken dat de advocaat de intentie had om minachting te tonen. Wat de uitlatingen over de rechter aangaat, kan Enait zich beroepen op zijn vrijheid van meningsuiting. Hij was bovendien persoonlijk betrokken bij de zaak, en ook nog onervaren, één maand na zijn beëdiging. Volgens het Hof blijkt ook uit het dragen van het afwijkende hoofddeksel – naar huidige Nederlandse maatstaven aanvaardbare kleding met een religieuze achtergrond – niet dat de advocaat de intentie had om minachting voor de rechterlijke macht tentoon te spreiden.

Tags: , , ,

Alex sluit beerput Mozambique

Posted in actueel, meningen, politiek on November 20th, 2009 by diedericky

 

 

strand-mozambique

 

Wekenlang heeft Balkenende het onzalige plan van Willem-Alexander en Maxima om met onze centen een stulpje in Mozambique te ontwikkelen verdedigt. Ontwikkelingshulp nieuwe stijl. Willem-Alexander die vanuit zijn luxe villa het watermanagement van armzalige vissers managet. Of zo. Want nu achteraf zien ze toch ineens niet meer zitten. Geven ze de media van alles de schuld en hoeven de locals niet de rekenen op de alom aanwezige vakantievierende zonnekoning. Zomaar. Ineens. Dat kan dus. Raar. Uit angst voor een nieuw schandaaltje? Als je echt gelooft in een project, dan ga je ervoor. Ik zeg: parlementaire enquête. Maar die komt er natuurlijk niet. Want politici gaan graag op schoolreisje naar de koningin. Op naar het volgende nieuwe speeltje. Geld moet immers rollen.

Tags: , ,

Agnes Kant heeft meer ballen dan Mark Rutte

Posted in actueel, meningen on November 19th, 2009 by diedericky

6_Agnes_Kant

Kamerleden die op schoolreisje gaan naar de koningin. Van deze rechtstreekse machtbeïnvloeding van ons staatshoofd mogen wij – de burgers – niets weten. Nee, als je dan het domste jongetje uit de klas bent en uit de school klapt, moet je aftreden. We mogen van de koningin niets weten. Wel moeten we met z’n allen blij zijn dat met onze belastingcenten een nieuwe stulpje van haar zoon en schoondochter wordt bekostigd onder het mom van ‘ontwikkelingshulp’. Yea right. Agnes – ‘’ik heb wel wat beters te doen’’- Kant toonde met haar weigering op schoolreisje te gaan meer ‘ballen’ dan Mark Rutte.

update: Willem-Alexander verkoopt villa in Mozambique. En terecht.

Tags: , , ,

De Nachclub – recensie

Posted in actueel, meningen on October 18th, 2009 by diedericky

NachClubsmall 41192403-0190-5F0C-32E38B0A41A4F91B

Na het succes van ‘Koffiehuis de Ooievaar’ keren meester-verteller Fred Delfgaauw en cabaretier Sjaak Bral terug in het theater met hun vervolgprogramma ‘De Nachclub’. Gisteren was de tweede try-out in Hof88 te Almelo. Tegen de zin van Depri (Delfgaauw) heeft zijn broer Brani (Bral) met het geld van de verkoop van hun koffiehuis een vervallen nachtclub gekocht. Brani ziet het helemaal zitten om het publiek in deze crisistijd weer variété te bieden. Depri vindt het niet zo’n goed idee. Gaande de voorstelling blijkt de nachtclub een bijzondere geschiedenis te hebben. Bral is op dreef als Haagse grappenmaker met een hart van goud, terwijl Delfgaauw ons met zijn poppen op sublieme wijze een spiegel voorhoudt. Zijn poppen komen echt tot leven! Fascinerend, spannend, maar bovenal theatraal erg knap. Jammer dat dit naar verluidt de laatste samenwerking van beide heren is. Gaat dit zien, nu het nog kan. Tot ver in 2011 zal de voorstelling te zien zijn in een groot aantal steden. Voor meer informatie klik je hier of hier.

Tags: , , ,