Dexia moet dokken (een beetje dan)!

Posted in actueel, games, juridisch on June 5th, 2009 by diedericky

cap-sud-dexia

Veel mensen zijn de dupe geworden van riskante beleggingsproducten die lange tijd werden aangebonden door banken en verzekeraars. De Dexia Bank spreekt het meest tot de verbeelding. Maar ook Levob en Aegon hielden zich hiermee bezig. Banken en verzekeraars gingen met aan consumenten geleend geld voor hun risico beleggen. Veel mensen, van studenten tot oude omaatjes zijn hier ingestonken. Beloofd werd dat er zoveel rendement zou worden behaald dat er vermogen zou worden opgebouwd. Soms ging dat goed, maar meestal liep het slecht af. Banken en verzekeraars hadden de consumenten niet voldoende geïnformeerd over aan deze producten verbonden financiële risico’s. In een neerwaartse economie bestond het risico dat men de inleg kwijt zou zijn en (in sommige gevallen) zelfs met restschulden zou achterblijven. Dat risico heeft zich verwezenlijkt. Rechters waren verdeeld over de schuldvraag en de hoogte van een eventuele schadevergoeding. Ons hoogste rechtscollege, De Hoge Raad, heeft vandaag in een drietal zaken geoordeeld dat banken en verzekeraars consumenten inderdaad in het ootje hebben genomen. Schade die consumenten hebben geleden als gevolg van hen aangesmeerde riskante beleggingsproducten moet worden terugbetaald. Maar dan komt het addertje onder het gras. Die schade ziet in principe op de restschulden. Die moeten worden kwijtgescholden. Maar een deel van de schade moet voor rekening van de consument blijven omdat deze wist of had kunnen vermoeden dat er met geleend geld werd belegd. (Probleem is echter dat veel mensen dit nu juist niet wisten!) De betaalde inleg, bestaande uit rente en aflossingen, komt onder bijzondere omstandigheden ook voor vergoeding in aanmerking. Dat is het geval als de betreffende bank of verzekeraar na onderzoek had kunnen weten dat de betreffende consument gelet op zijn inkomen zijn betalingsverplichting niet zou kunnen nakomen. Helaas is dit dus niet de gedroomde doch wel een typisch Nederlandse uitkomst. Banken en verzekeraars zijn ‘stout’ maar consumenten zijn ‘een beetje dom’ geweest. Dat laatste zal veel consumenten in het verkeerde keelgat schieten. Wat de praktijk met deze vlees noch vis uitspraken zal doen, moet nog blijken. Gelet op het ambivalente karakter van de uitspraken zijn procedures nog niet van de lucht. Lees er hier alles over.

Tags: , , ,

Berisping advocaat Enait is betutteling van de bovenste plank

Posted in actueel, games, juridisch, meningen on May 5th, 2009 by diedericky

zitten_1_173496e

© Illustratie van Ruben L. Oppenheimer (NRC)

Advocaat Mohammed Enait is door de advocatentuchtrechter berispt omdat hij weigert op de staan voor de rechter. Daaruit zou diens gebrek aan respect voor de rechtelijke macht blijken. Wat een betutteling! Het enkele feit dat Enait als raadsman werkzaam is, maakt al dat hij onderdeel uitmaakt van ons gerechtelijk systeem. Hij zal daarin zijn rol van raadsman moeten ’spelen’, gelijk elke andere advocaat. Of hij nu moslim is of niet. Of hij blijft zitten of niet. Bij zijn beëdiging als advocaat heeft Enait de eed of belofte afgelegd, inhoudende: “Ik zweer (beloof) getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet, eerbied voor de rechterlijke autoriteiten, en dat ik geen zaak zal aanraden of verdedigen, die ik in gemoede niet gelove rechtvaardig te zijn.” Hij heeft dus al gezworen eerbied te zullen hebben voor de rechtelijke macht. In de Advocatenwet staat alleen dat advocaten “staande pleiten, gekleed in het kostuum bij het bijzondere reglement op dat onderwerp bepaald, des goedvindende met gedekten hoofde”. Hier staat niet dat advocaten moeten opstaan voor de rechter. Dus waarom nog vasthouden aan dit ritueel? Respect verdien je. Respect kun je niet afdwingen door het handhaven van rituelen uit vervlogen tijden. Want tijden veranderen. Maar kennelijk niet voor de Orde van Advocaten. Weet de tuchtrechter niet dat je als advocaat bij menig kantonrechter ook niet in toga hoeft te verschijnen? Of wil de Orde ook kledingvoorschriften gaan handhaven? En haal het als advocaat niet in je hoofd om met ‘gedekten hoofde’ binnen te komen want je maakt jezelf alleen maar belachelijk. In de regel houden rechters helemaal niet van dit soort uiterlijke poespas in de rechtszaal. Het is echt een non-issue: advocaten worden bijna altijd pas in de rechtszaal geroepen als de rechter daar zelf al lang en breed achter de tafel heeft plaatsgenomen. Zodoende komen advocaten bijna altijd staand binnen. Of ze het nu willen of niet. Kruipen zal voor advocaat Enait geen optie zijn. Dat zou helemaal een verkeerde indruk geven. Als advocaat van zijn eigen zaak roept Enait natuurlijk moord en brand. En niet zonder reden. Opstaan is chic maar geen (afdwingbare) wet van meden en perzen.

Tags: , ,

Killzone 2 – recensie / review

Posted in games on February 3rd, 2009 by diedericky

killzone2boxart2am9

Laat ik voorop stellen dat het fantastisch is dat een klein land als Nederland een spelontwikkelaar als Guerilla heeft die in staat is een dergelijke hooggeanticipeerd schietspel te maken. Laat onverlet dat ik ongezouten mijn mening ga geven.

Te beginnen met het verhaal, althans het ontbreken ervan. Er is eigenlijk geen verhaal. Jouw planeet Vekta is bevrijd en ditmaal vecht je tegen het gespuis van de Helghast op hun thuisplaneet Helghan. Je doel is de eindbaas Visari. Je speelt de rol van een opgepompte gast genaamd Sev en bent onderdeel van een viermansformatie bekend als Alpha Squad. Samen trek je ten strijde. Kortom: niets veel soeps dus. En dat is echt jammer. Dat een goed verhaal kan werken bewijst Valve al jaren met Half Life serie. Denk ook aan het recentere Drake’s Fortune. Waarom kunnen andere ontwikkelaars dat voorbeeld niet volgen? Maar wellicht ben ik een roepende in de woestijn.

img_1978_killzone2

Het spel geeft je wel het gevoel dat je onderdeel uitmaakt van een groot conflict, in de eerste plaats door het gebruik van spectaculaire tussenfilmpjes. Guerilla brengt Hollywood naar de spelcomputer. Maar ook in het spel zelf gebeurt van alles. Kogels vliegen om je oren, overal zijn explosies, medesoldaten die het loodje leggen, er wordt geschreeuwd etc.. Het gevoel bekruipt je dat elk moment een vijand je in het vizier heeft.

KZ11

Net als in veel andere schietspellen moet je het in Killzone 2 doen met vooral industrieel en militair uitziende omgevingen. De levels zijn helaas vrij lineair en doen, uitzonderingen daargelaten, veelal inspiratieloos aan. Wel moet gezegd worden dat het er allemaal wel erg mooi uitziet. Wel heeft het spel hier en daar wat problemen met het genereren van schaduwen en texturen. Ik denk dat Killzone 2 grafisch het mooiste spel is voor de Playstation 3. Het geluid is ook prima verzorgd. Geschreeuw, knallen, ontploffingen, het klinkt allemaal zeer geloofwaardig. Zeker als je een goede geluidsinstallatie hebt. De gebruikte stemmen doen wel wat geforceerd aan. Dat had beter gekund.

KZ10

Je krijgt – gelukkig – wel de beschikking over een compleet wapenarsenaal, bestaande uit een mes, een standaardpistool, een geweer, een mitrailleur tot verschillende soorten granaten, een vlammenwerper en een raketwerper aan toe. Elk wapen is realistisch gemodelleerd. Je (kunstmatige) teamleden helpen je actief maar lopen je soms ook wel in de weg. Dat is wel jammer en haalt je uit het spel. Er zijn diverse vijanden die je het leven zuur maken. De vijanden zijn bijzonder intelligent. Ze werken samen, zoeken dekking, trekken zich terug etc. Je hebt verschillende soorten soldaten. Je hebt assault troopers, de standaard soldaten en zogenaamde ‘shock Troopers’ die granaten gooien. Genoeg variatie dus. Wel zien ze er een beetje eender uit. Je zult ook flink aan de bak moeten om ze om zeep te helpen. Je moet ze vol lood pompen alvorens ze neergaan. Op de lange afstand gebruiken het machinegeweer en op de korte trekken ze een mes. Diverse soldaten werken in groepen samen dus je moet steeds nadenken over je tactiek. Dat betekent dat het dekkingssysteem goed moet beheersen. Dit is niet een spel waarin je al rennend iedereen omver blaast. De makers hebben wel manieren gevonden om de bewegingsensor van je controller in het spel te integreren, bijvoorbeeld voor het plaatsen van explosieven of het openen van een deur.

KZ6

Ben je eenmaal klaar met de enkelspelercampagne, dan kun je je werpen op de uitgebreide muliplayer component van het spel. Daarbij kun je het tegen 32 menselijke tegenstanders opnemen in diverse spelvarianten. Zo kunt je elkaars vlag veroveren, een VIP beschermen tegen de vijand etc.. Dat is leuk voor de liefhebber maar persoonlijk is dit niet echt aan mij besteed. Na het einde van de campagne ben ik meestal wel klaar met een spel.

Wat het spel doet, doet het goed. En dat is het schieten. Toch jammer van het beroerde verhaal. In vergelijking tot Killzone 2 blijft Halflife 2 in mijn boekje op eenzame hoogte staan. Desondanks de beste schietspel van 2009. Maar het jaar is nog jong.

Tags: , , ,

Fallout 3 recensie / review

Posted in games on January 27th, 2009 by diedericky

fallout3_boxart

Na het zeer goed ontvangen spel Oblivion is Bethesda Softworks terug met Fallout 3. Net als Oblivion is Fallout 3 een ‘computer role playing game’ (RPG). De speler beweegt zich in een driedimensionale wereld en kan doen en laten wat hij wil. Door missies te voltooien kan de speler gaandeweg zijn attributen (kracht, uithoudingsvermogen, sluipen, spreken etc..) opwaarderen.

Fallout3.32

Deze keer geen middeleeuwse fantasiewereld maar een terugkeer naar de apocalyptische woestenij die sommigen nog wel kennen uit de eerste twee delen uit deze reeks. Het verhaal is simpel: een deel van de mensen die de kernoorlog hebben overleefd zich gaan verschuilen in ondergrondse bunkers. Jij wordt in zo’n bunker geboren. Na je negentiende verjaardag blijkt je vader de bunker hals over kop te hebben verlaten. Je besluit naar je vader op zoek te gaan. Dan begint het spel pas echt.

Fallout3.28

Je kunt gelijk de hoofdmissie volgen om zo het raadsel van het vertrek van jouw vader verder te ontrafelen. Dat verhaal zit goed in elkaar maar is wat aan de korte kant. Je kunt ook de losse missies spelen die je van diverse personages die je ontmoet krijgt aangeboden. Anders dan de hoofdmissies kun je de losse missies op meerdere manieren uitspelen. Regelmatig kom je voor morele keuzes te staan. Bijvoorbeeld: probeer je iemand met geweld of door te praten te bewegen een bepaald artefact af te geven? Achteraf blijkt de aanvankelijk gedachte ‘goede’ oplossing toch onverwacht slecht uit te pakken. Het komt ook voor dat missies gaandeweg van doel veranderen. Zonder veel te verklappen heeft de uitkomst van sommige missie ook impact op de wereld.

Fallout3.56

Tijdens je ontdekkingstocht door de woestenij zul je regelmatig moeten knokken tegen mutanten en bandieten. Er is genoeg rondslingerend wapentuig te vinden, van pistolen, geweren, miniguns etc.. Het spel biedt je de mogelijkheid om tijdens een vuurgevecht het spel pauzeren om gericht op ledematen van de vijand te schieten. Dit is een leuke gimmick maar niet meer dan dat. Op een gegeven moment worden de gevechten wat eentonig. Echte schietfanaten zijn hier aan het verkeerde adres.

Fallout3.96

De wereld ziet er geloofwaardig uit. Alles is stuk. Je ziet ingestorte bruggen, vervallen gebouwen, uitgebrande auto’s, kortom: één groot Chernobyl. Hoewel het spel er dus grafisch verzorgd uitziet, is er naar mijn mening sinds Oblivion op dit terrein te weinig vooruitgang geboekt. Hoewel de setting zich niet echt voor kleurrijke omgevingen leent, had wat mij betreft het één en ander wel gedetailleerder gemogen. Jammer genoeg zien ook de karaktermodellen er een beetje eender uit. De animaties zijn ook wat houterig.

Fallout3.77

De geluidseffecten zijn goed verzorgd. Leuk zijn de radiostations waarop je kunt afstemmen. Soms hoor je de DJ opmerkingen maken over jouw voortgang. Grappig! Vermeldenswaardig is het gebruik van stemmen van bekende acteurs als Liam Neeson en Ron Perlman. De in het spel verwerkte muziek uit de jaren ’40 verhoogt de sfeer. Jammer genoeg is de playlist wat beperkt.

Fallout3.91

Meer nog dan in Oblivion, zijn de makers er in Fallout 3 in geslaagd een samenhangende wereld te creëren. Ondanks wat oppervlakkige schoonheidsfoutjes is dit weer een mooi meeslepend spel geworden.

Tags: ,

Wetenschappelijk aangetoond: illegaal downloaden helpt de economie!

Posted in actueel, film, games on January 19th, 2009 by diedericky

6a00d83451c2f969e200e553770be38833-800wi

Iets soortgelijks beweerde ik vorig jaar al. Maar nu is het wetenschappelijk aangetoond. In opdracht van drie ministeries hebben TNO, SEO Economisch Onderzoek en het Instituut voor Informatierecht (IViR) zich over het download –fenomeen gebogen. Alsof er geen belangrijkere zaken spelen. iets met een economische crisis of zo. Hoe dan ook: medewerkers van deze instanties zijn zich vervolgens geheel legaal (uit wetenschappelijk oogpunt natuurlijk) te buiten gegaan aan mp3-tjes, de laatste films en games. En wat levert dit zoal op? TNO concludeert dat downloaden en kopen elkaar namelijk niet uitsluiten. Hoera! Sterker nog, hoe meer iemand download, hoe meer hij / zij koopt. Door mijn weblog te lezen hadden de ministeries zich de kosten voor dit belangrijke onderzoek mooi kunnen besparen en het geld aan noodleidende ondernemingen kunnen geven ;-)

Tags: , , ,

machtsmisbruiker voelt zich ‘in balans’

Posted in actueel, games, meningen on January 16th, 2009 by diedericky

krouwel_701835b

Ex-wethouder van Dinkelland en machtsmisbruiker Krouwel timmert weer aan de weg. Hij is helemaal terug van weggeweest. Een interview met Krouwel is te lezen op Tubantia.nl. Typisch Tubantia: geen woord over machtsmisbruik. Ach, dat was vorig jaar. Krouwel zegt daarover:

“Op één punt heb ik een fout gemaakt. Het ging om niks, maar je moet toch de consequenties aanvaarden.”

Opstappen om niks.

Dat getuigt van durf.

Acht, wat maakt het uit. Dat was vorig jaar.

Dit jaar is iedereen weer integer.

Belangrijk is dat Krouwel zich weer ‘in balans’ voelt en met behoud van wachtgeld tot 2010 lekker zijn rust neemt. Het zij hem gegund.

Tags: , ,

Glipper.nl

Posted in actueel, games on January 6th, 2009 by diedericky

de_gladde_glipper

 

Geen idee hoe ik op de naam ‘Glipper’ ben gekomen. Wel weet ik dat ‘ De Gladde Glipper’ een Suske en Wiske stripalbum is dat ik ongetwijfeld in mijn jeugd heb gelezen. Goede vriend Marten wees mij erop dat ‘Glipper’ ook een bushalte is in Leiden. Na enig speurwerk op Internet blijkt ‘Glipper’ een bijnaam te zijn voor een inwoner van Leiden. Het woord is vermoedelijk afkomstig van het werkwoord glippen: wegvluchten. Op de cover van het Suske en Wiske album zie je de glipper ook wegvluchten. Aanvankelijk betekende ‘glipper’ dan ook vluchteling en werd het tijdens de tachtigjarige oorlog gebruikt als scheldnaam voor mensen die uit de steden waren weggevlucht. Over het algemeen waren ze rooms- en Spaansgezind en heulden ze met de Spaanse vijand. In feite waren het collaborateurs. Later groeide deze scheldnaam uit tot geuzennaam! Leuk om te weten. Zelf was ik vanaf 1998 tot 2005 in Leiden woonachtig en dus een Leids(ch)e glipper!

Tags: , ,

Dead Space – review / recensie

Posted in games on November 12th, 2008 by diedericky

   Dead Space

Jij en twee anderen zijn gestrand op een van koers geraakt ruimteschip. Al snel raak je je vrienden kwijt en moet je zelf een eigen weg door het schip vinden. Dead Space is duidelijk geïnspireerd door films als Event Horizon en Alien. Qua gameplay heeft het spel veel weg van Doom 3. Hier dus geen open werelden maar slechtverlichte rokerige gangen. Anders dan in Doom 3 speel je Dead Space niet vanuit de eerste persoon maar vanuit de derde persoon. Je ziet de hoofdpersoon dus op de rug. Je loopt een vrij lineaire route. Onderweg kom je diverse hindernissen tegen. Om die ene gesloten deur te openen moet je bijvoorbeeld op zoek naar die ene sleutel. Soms moet je een knop omzetten om bijvoorbeeld een lift te activeren. Op andere momenten zul je speciale krachten moeten inzetten om sommige objecten en omgevingen in jouw voordeel te manipuleren of om puzzels op te lossen. Zo kun je bijvoorbeeld de tijd vertragen en objecten op afstand oppakken. Het is alleen jammer dat er weinig afwisseling is in de omgevingen. Wel aardig zijn de gedeeltes waar je gewichtloos bent.

Dead Space

In grafisch opzicht ziet het spel er erg goed uit. Wat vooral opvalt, zijn de lichteffecten en de schaduwen. De geluidseffecten zijn werkelijk fantastisch. Regelmatig word je opgeschrikt door gesis van machines, door krakend metaal, gegrom van monsters, geschreeuw en gegil. Het draagt allemaal bij aan een beklemmend sfeertje. Gaandeweg probeert allerlei gespuis je een kopje kleiner te maken. Je loopt (natuurlijk) van de ene in de andere hinderlaag. De monsters vallen je vaak rennend en springend en van alle kanten aan. De animaties zijn vloeiend en overtuigend. Dat levert een hoop schrikmomenten op. De bedoeling is om vooral de ledematen van de monsters af te schieten. Let op: bloed vloeit rijkelijk. De gevechten zijn erg intens. Goed mikken is essentieel. Dat werkt alleen goed als de camera de actie goed volgt en dat is helaas niet altijd het geval. Zeker als je in een kleine ruimte van verschillende kanten wordt aangevallen neemt de camera niet altijd een gunstige positie in. Echt storend is het niet. Om je van de monsters te ontdoen krijg je de beschikking over divers wapentuig waaronder een vlammenwerper. Gaandeweg kun je de wapens en je ruimtepak opwaarderen zodat je meer schade kunt verdragen van- en kunt toebrengen aan de steeds zwaardere monsters. Wat het spel doet, doet het goed en dat is vechten tegen monsters. Dead Space is een aanrader voor volwassen spelers met een voorliefde voor het horrorgenre.

Met dank aan Tjerd!

Dead Space

Tags: ,

Warhammer Online Age of Reckoning – recensie / review

Posted in games on November 2nd, 2008 by diedericky

Warhammer Online Age of Reckoning

Warhammer Online- Age of Reckoning is een zogenoemde ‘Massive Multiplayer Online Roleplaying Game’. Een rollenspel op internet dus. Samen met anderen speel je missies en/of neem je het tegen elkaar op in een grote gamewereld. Bij het starten van het spel word je getrakteerd op een indrukwekkende openingsvideo waarin de setting uit de doeken wordt gedaan. Zo blijkt de wereld te zijn verdeeld in een goede kant (mensen, elfen) en een kwade kant (Dark elfs, Orcs en ander gespuis), die elkaar bestrijden. Je begint met het kiezen van een karakter. De keuze is beperkt tot de bekende archetypen als krijger, heler, magiër. Op wat cosmetische zaken na valt er weinig aan je karakter te veranderen. Je karakter kan zich specialiseren in hand-tot-handgevechten (zwaarden, bijlen) of afstandsgevechten (spreuken, pijl en boog) of een combinatie van beide. Tot zover weinig nieuws onder de zon. Vervolgens word je in de spelwereld ondergedompeld. Dan valt op dat, anders dan de introfilm doet vermoeden, het spel grafisch minder goed uit de verf komt. Bovendien zijn de animaties houterig. Soms komen vijanden ‘aanglijden’. Over het geluid ben ik niet erg te spreken; het is niet echt  atmosferisch. Zo hoor je bijvoorbeeld altijd een ‘sjok sjok’-geluid als je door de wereld loopt. Dat gaat op een gegeven moment ergeren. Hetzelfde geldt voor de repetitieve muziek. Maar laat je niet afschikken. De gameplay zelf is dik in orde. Ik denk dat de makers hebben geprobeerd om ervoor te zorgen dat het spel ook op wat oudere computers te spelen is. Want het moet gezegd: het spel is bijzonder stabiel en draait heel snel. Gebieden lopen vloeiend in elkaar over, zonder noemenswaardige laadtijden. 

Warhammer Online

Net als in andere MMO’s is het de bedoeling dat je samen met andere spelers missies voor je fractie uitvoert. Door missies te volbrengen kun je je karakter steeds verder opwaarderen. Je karakter wordt sterker, sneller, krijgt verschillende spreuken en wapens ter beschikking etc. Het spel heeft een innovatief spreukensysteem. Zo kun je spreuken combineren zodat ze elkaar versterken en meer schade aanbrengen. Nadeel is dat je zelf ook schade oploopt als het een keer misgaat. Het spel daagt je dus uit om risico’s te nemen.In de beginmissies kom je nog een hoop computergestuurde vijanden tegen. Die gedragen zich bijzonder dom. Dat is wel jammer. Bovendien ligt de zogenaamde ‘respawnrate’ enorm hoog. Als je een vijand om zeep hebt geholpen, staat ‘ie na 1 minuut weer op om je weer aan te vallen. De spelwereld is behoorlijk groot. Het wemelt er van de computergestuurde karakters waarvan je duizenden missies kunt krijgen. Er is altijd wel wat te doen, alleen of – en dat is de bedoeling – met anderen. Zit je bij andere MMO’s nog wel eens tijden te wachten tot die ene noodzakelijke genezer zich bij je groep aansluit, bij Warhammer kun je zonder problemen meedoen aan publieke missies. Als je karakter flink is opgewaardeerd, is het tijd om het tegen niet-computergestuurde tegenstanders op te nemen op het slachtveld. Je sluit je aan bij een groep en probeert het gebied van de tegenpartij te veroveren. Dan komt het spel echt tot leven. Wel een probleem is dat de ’slechte’ karaktergroepen meer in trek zijn dan de ‘good guys’. De balans is dan ver te zoeken. Maar de makers zijn druk bezig dit op te lossen door bonussen toe te kennen aan spelers die kiezen voor de goede kant. Ook zullen er op termijn nieuwe spelelementen worden toegevoerd. Om dit spel gedurende meerdere maanden te spelen heb je een abonnement nodig. Houd rekening met een bedrag 13 euro per maand. Overigens zijn er ook pre-paid kaarten in de handel verkrijgbaar. Handig in het geval je je niet gelijk voor langere tijd wil vastleggen. Hoe dan ook: Warhammer Online is een solide MMO dat je nog lang van de straat zal houden.  

Met dank aan Willem voor het testen van het spel. En aan Tjerd voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar. 

Tags: , ,

Fifa 09 recensie / review

Posted in games on October 13th, 2008 by diedericky

Game- recensie / review

Fifa 09

In deze economisch barre tijden kan een beetje vermaak geen kwaad. Electronic Arts was zo aardig mij ter recensie een exemplaar van Fifa 09 voor Playstation 3 te sturen. Dit is het laatste deel in de langlopende reeks voetbalgames. Toegegeven, ik ben altijd liefhebber geweest van de Pro Evolution Soccer. De concurrent van de Fifa dus. PES is veelal toegankelijker dan Fifa. PES heeft snellere gameplay. Je kunt in PES ongelofelijke rushes maken. Probleem van PES is echter dat het na verloop van tijd begint te vervelen. Je ontdekt maniertjes om gemakkelijk te scoren, zelfs op de hoogste moeilijkheidsgraad. Bij mijn eerste potje Fifa 09 merkte ik gelijk het verschil in snelheid. Fifa 09 speelt een stuk trager. Daar staat tegenover dat Fifa 09 meer diepgang heeft. Scoren in Fifa 09 is echt moeilijk. Je zult tactisch te werk moeten gaan door geduldig de bal veel rond te spelen. Heel realistisch dus. Nadeel van dit realisme is dat wedstrijden soms heel saai kunnen zijn. Net als in het echt.

  

Wat opvalt is de intelligentie van je computergestuurde medespelers. Je ziet ze regelmatig een loopactie maken of met handgebaren aangeven waar ze de bal willen hebben. Dat is dan ook vaak het moment om een strakke (steek)pass te geven. Je zit vaak echt te loeren op die ene kans. Een goede timing is dus essentieel. Dat geldt ook voor verdedigende acties (lees: tackles). De scheidsrechter zit er met zijn neus bovenop maar ziet soms ook dingen door de vingers. Voorzetten en schoten op doel kun je niet altijd goed plaatsen. Het doel is ook vrij klein. Het lijkt er soms op dat de computer je soms een handje helpt.  Score je dan eindelijk, dan voelt dat natuurlijk fantastisch. In de herhaling kun je gescoorde goals vanuit alle hoeken bekijken. Dan merk je eigenlijk pas echt hoe gedetailleerd de spelers en de diverse stadions eruit zien. Jammer genoeg zie je daar tijdens het spelen zelf maar weinig van. Dat komt omdat je het spel het beste vanuit een horizontaal uitgezoomd gezichtspunt kunt spelen. Dan behoud je het overzicht.  Dat gaat natuurlijk ten koste van de details. De spelers zijn wel zeer overtuigend geanimeerd. Net echt. Het spel wordt verder opgeleukt met realistischklinkend stadiongeluid en commentaar. Het draagt allemaal bij aan een echt voetbalsfeertje.  

 

Fifa 09 kent verschillende spelopties. Zo kun je met je team naar keuze in diverse landelijke competities en internationale toernooien meespelen. Dit alles heeft echter jammer genoeg geen impact op de gameplay zelf.  EA biedt een innovatieve (betaal)service die ervoor zorgt dat de competities up-to-date blijven. Prestaties van de clubs en de spelers in het echt zul je terugzien in het spel. Speelt Feyenoord bijvoorbeeld in het echt niet goed, dan ook niet in het spel. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. In de ’manager’-optie neem je de rol aan van een manager / coach van een team. Je koopt, verkoopt spelers, maakt de opstelling, bepaalt de tactiek etc. Interessanter vind ik de ‘Be A Pro’ mode die je de kans biedt om niet een heel team maar alleen 1 speler onder je hoede te nemen met de bedoeling om van deze in vier seizoenen een ster te maken. Het werkt verrassend goed. Op het veld reageren jouw artificiële medespelers intelligent op de acties van de door jou bestuurde speler. Als je vrij loopt is de kans groter dat je de bal ook krijgt toegespeeld. De camera volgt het spel vanuit een schuin horizontale hoek. Komt de door jou bestuurde speler in balbezit, dan zoomt de camera op hem in. Het wordt dan ook makkelijker om schoten te plaatsen. Dit alles draagt bij aan een veel intensere beleving dan tijdens een gewone wedstrijd. 

 

  Vanzelfsprekend biedt Fifa 09 de mogelijkheid om op internet tegen anderen te voetballen. Het is zelfs mogelijk om tien tegen tien te spelen. Dat klinkt mooi, maar of het in de praktijk werkt moet nog blijken. Je zult voldoende mensen moeten verzamelen die gedisciplineerd genoeg zijn om ook echt als team opereren. Daarbij is een snelle internetverbinding een must! Al met al is Fifa 09 een zeer geslaagd, realistisch voetbalspel. Er valt weinig op aan te merken. De hang naar realisme gaat soms wel ten koste van het spelplezier. Maar dat is een kwestie van smaak.  Verbeterpunt is het wat lage tempo van het spel en de beperkte controle over de schoten. De huidige Fifa is gelet op de grote herspeelwaarde en de vele opties je geld zeker waard. Met dank aan Tjerd.   

Tags: