Draag af die winst (uit onderhuur)!

Posted in actueel, juridisch, meningen on September 18th, 2008 by diedericky

 onderhuur

De betekenis van deze uitspraak kan niet worden onderschat. Het gerechtshof veroordeelt de huurster in kwestie tot betaling van een forse schadevergoeding ter hoogte van € 13.000 aan de woningcorporatie. Dit is de winst die deze huurster ‘over de rug’ van de woningcorporatie heeft gemaakt. Het hof heeft zelfs substantieel meer schadevergoeding toegewezen dan de kantonrechter in eerste aanleg heeft gedaan. En dat alles in een spoedprocedure, waarin rechters veelal terughoudend zijn. Terughoudend is het hof zeker niet. De vraag of schade is geleden beantwoordt het hof volmondig bevestigend. Onderhuur leidt tot extra kosten in verband met de bouw van extra woningen en de leefbaarheid van de buurt. Dat is nogal abstract maar de wet biedt op dit punt uitkomst. Abstracte schade kan worden gefixeerd op de winst die is geboekt. Het hof had naar mijn smaak de schade ook concreter kunnen invullen. De huurster heeft de woningcorporatie de mogelijkheid ontnomen om de maximaal redelijke huurprijs te ontvangen. Deze had de woningcorporatie kunnen vragen van een nieuwe gegadigde voor de woning als de huurster in kwestie de huurovereenkomst netjes had opgezegd. Het hof zegt dat de woningcorporatie de schade ‘aannemelijk’ moeten maken. Dat is niet eenvoudig. Het vereist, net als in deze zaak, de medewerking van de betreffende onderhuurders. Want hoe anders kom je er achter of en zo ja welke hogere huurprijs de onderhuurder aan de huurder / onderverhuurder betaalt? Niet alle onderhuurders zullen even ‘happig’ zijn om deze informatie vrijwillig prijs te geven. Ook hen hangt immers een ontruiming boven het hoofd. Sommige onderhuurders zullen het op een akkoordje willen gooien, bijvoorbeeld door pas informatie te (willen) verschaffen in ruil voor andere (tijdelijke) woonruimte elders. Iets dergelijke zal in dit geval ook wel zijn gebeurd. Hoe het ook zij: deze uitspraak schept een mooi precedent. Huurders moeten weten dat zij bij geconstateerde illegale onderhuur de pineut zijn. Het is een mooi wapen in de strijd tegen onderhuur en ter bevordering van de doorstroming op de sociale woningmarkt. Daarbij plaats ik wel een kanttekening: de huurster kan van de uitspraak in cassatie gaan of een bodemprocedure tegen de woningcorporatie beginnen. Maar gezien de niet mis te verstane bewoordingen van dit arrest zal de huurster daaraan nog een flinke kluif hebben.

 Voor de integrale uitspraak zij verwezen naar deze link: BF1347

Tags:

Paris (2008) – recensie

Posted in film on September 17th, 2008 by diedericky

Paris (2008) 

film recensie:

‘Paris’ is een melodrama / tragikomedie van Cédric Klapisch uit 2008. Vanwege een hartprobleem is variétédanser Pierre (Romain Duris) aan huis gekluisterd. In afwachting van een harttransplantatie observeert Pierre passanten vanaf het balkon van zijn Parijse appartement. Pierre wordt geregeld bezocht door zijn overwerkte zus, een alleenstaande moeder van 3 kinderen (Juliette Binoche), met een hunkering naar liefde. Zij op haar beurt koopt regelmatig fruit van een charmante marktkoopman die treurt over de scheiding van zijn vrouw die het al heeft aangelegd met een collega- marktkoopman. Verder maken we kennis met een docent geschiedenis van middelbare leeftijd die een oogje heeft laten vallen op een studente en haar geheime sms -jes stuurt. Diens broer – architect – maakt zich zorgen om het feit dat hij zo ‘normaal’ is. En zo zijn er nog meer karakters die aan de kijker voorbij trekken. Er ontstaat een web van aan elkaar verweven verhalen tegen de achtergrond van altijd mooie Parijs, de stad die de hoofdrol opeist. De confrontaties tussen de mensen is dan weer lachwekkend, dan weer tragisch. De film toont de onvoorspelbaarheid van het leven. Leven, liefde en dood liggen dicht bij elkaar. Soms kabbelt de film wat voort zonder dat echt duidelijk wordt waar het plot naar toe gaat. Sommige karakters worden niet echt uitgediept. Maar al met al is dit een mooi gemaakte, sympathieke film met afwisselende ondersteunende muziek. De film draait in diverse filmhuizen.

Tags:

Piraterij

Posted in actueel on September 16th, 2008 by diedericky

piraterij

Door de komst van Internet heeft het illegaal downloaden en delen van software, games, muziek en films een grote vlucht genomen. Moest je vroeger met een cassetterecorder in de weer om muziek van de radio mee op te nemen of om bandjes te kopiëren, tegenwoordig is het binnenhalen van mp3-tjes of een volledige film een koud kunstje. Al jaren roepen uitgevers moord en brand. Piraterij zou de entertainmentindustrie ernstig schaden zo wordt beweerd.

Op Gamesindustry.biz staat een aardig artikel waarin vraagtekens worden gezet bij de gevolgen van piraterij. Wordt de piraterij niet als excuus gebruikt om eigen falen te maskeren? Moraal van het verhaal is dat mensen die downloaden de desbetreffende film, cd of game mogelijk nooit in de winkel zouden hebben gekocht, maar het desondanks willen uitproberen. Net zoals je een cd in de winkel kunt beluisteren. Dit om teleurstellingen later te voorkomen. Als het om een laatste ‘blockbuster’ gaat of de laatste cd van Madonna, dan zijn mensen wel bereid om naar de winkel te gaan om het direct te kopen. Zeg nou zelf: je kijkt toch liever The Lord of the Rings in de bioscoop dan thuis naar de illegale (en meestal beroerde) gedownloade versie?

Uitgevers lopen dus geen geld mis. Sterker nog: als het gedownloade spel of film leuk blijkt genereert dit vanzelf (digitale) mond tot mond reclame. Meer mensen zullen zich ervoor interesseren, wat de verkoop weer ten goede komt. Kortom: uitgevers moeten gewoon kwaliteit leveren en geen meuk op de markt gooien. Ik kan hier dus wel in meegaan.

Voor het desbetreffende artikel zij verwezen naar:

http://www.gamesindustry.biz/articles/pirate-station

Tags: ,

Opstaan voor de rechter (the return)

Posted in actueel on September 15th, 2008 by diedericky

 Opstaan voor de rechter

Mijn artikel over het opstaan voor de rechter stond afgelopen donderdag in de Volkskrant. Het heeft de nodige tongen losgemaakt getuige de inmiddels 43(!) reactie op dit forum:

http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/1395/Donderdag:_Opstaan_voor__rechter_is_overtrokken

De beste reactie is die van ene Daniel:

“Ik vrees dat meester Briedé de collegebankjes voortijdig verlaten heeft! Advocaten zijn wel degelijk verplicht staande te pleiten; dat ligt vast in Art. 14 van de Advocatenwet.”

Daniel heeft gelijk.

Daar staat letterlijk: “De advocaten pleiten staande, gekleed in het kostuum bij het bijzondere reglement op dat onderwerp bepaald, des goedvindende met gedekten hoofde.”

En zo staan er nog wel wat meer achterhaalde zaken in de Advocatenwet. Over ‘opstaan’ zegt de wet niets. En met “gedekten hoofde” wordt echt niet meer gepleit.

Tags:

FC Twente – NEC (1-1) 13/09/2008

Posted in actueel on September 14th, 2008 by diedericky

      Na een grote verbouwing werd in verband met de competitiewedstrijd FC Twente tegen NEC gisterenavond het voormalig Arke Stadion, nu ‘Grolsch Veste’ geheten, opengesteld voor het grote publiek.  Er is een extra ring aangebouwd. Het stadion kan nu 24.000 bezoekers herbergen en dat zijn er 10.750 meer dan voorheen. Bij zo’n groot bezoekersaantal verbaasde mij de afwezigheid van detectiepoortjes. Na vertoon van mijn toegangskaart kon ik met mijn rugtas vol…explo…euh…cameraspullen het stadion betreden.  Van binnen is het stadion nog een kale bedoeling. De inrichting en aankleding ontbreekt volledig. Ter compensatie werden vooraf FC Twente sjaaltjes uitgedeeld . En de wedstrijd? Twente kwam in de 28 minuut op een verdiende voorsprong. Echter, in de tweede helft liet Twente het initiatief aan NEC dat in de slotfase de terechte gelijkmaker scoorde.  Klik op de foto’s!

 FC Twente scoort 1 - 0!

Tags:

Opstaan voor de rechter: een non-issue

Posted in actueel on September 9th, 2008 by diedericky

 Mohammed Enait, een net beëdigde advocaatstagiair uit Rotterdam, weigert op te staan voor de rechter. Is dat erg? De Nederlandse Orde van advocaten staat op haar achterste benen. Volgens algemeen deken mr. Brouwers moeten advocaten altijd voor de rechter opstaan. Een overtrokken reactie. Zelf kan ik mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst bewust ben opgestaan voor een rechter. Bijna in alle gevallen worden advocaten pas in de rechtszaal geroepen als de rechter al lang en breed aan de tafel zit. Een diepe buiging of anderszins wordt dan niet gemaakt. Het zeggen van “goedemorgen” of “goedemiddag”, al naar gelang het tijdstip van de dag, begeleid van een vriendelijk knikje ter begroeting volstaat. Als de rechter binnenkomt terwijl de advocaten al aanwezig zijn is het een ander verhaal. Opstaan is chic maar niet nodig. Net zo min als het nodig is om altijd staand te pleiten. Sommige rechters stellen er helemaal geen prijs op poppenkast in de rechtszaal. Het is een ongeschreven regel om voor een rechter op te staan. Maar het kan geen kwaad om je bij deze ongeschreven regel af te vragen wat het nut er (nog) van is. Als respect voor de rechtspraak moet blijken uit dit soort futiliteiten dan is kennelijk de vorm belangrijker dan de inhoud.

Naschrift: Natuurlijk is het niet acceptabel als de advocaat door houding of woord uiting geeft aan zijn / haar afkeer van de Nederlandse wetgever, wetgeving, staat en samenleving.

Tags:

Metallica / Death Magnetic – recensie

Posted in muziek on September 6th, 2008 by diedericky

muziek recensie

Death Magnetic

Metallica is met het album Death Magnetic weer helemaal terug van weggeweest. Dit is niet een radiovriendelijk album zoals “Load” of” Reload” of een geforceerde poging om rauw te klinken als op “St. Anger”. Nee, op dit nieuwe album spelen de heren heftig, hard en snel. Zoals het hoort. Met bezwerende zangpartijen, ingenieuze gitaarsolo’s en denderende nooit aflatende drums. Het doet denken aan de hoogtijdagen van “ …And Justice For All”. Songs van meer dan 7 minuten zijn eerder regel dan uitzondering. De teksten zijn (nog altijd) lachwekkend maar wat geeft ‘t als de muziek zo goed is. Uitblinkers zijn “That Was Just Your Life,” dat langzaam opbouwt maar dan snel helemaal loskomt, de  recht toe recht aan melodieuze metal van “Cyanide” , het epische instrumentale intermezzo van “Suicide and Redemption” dat afwisselend hard dan weer zacht is, “The Day That Never Comes” dat begint als een goed in het gehoor liggende ballad maar daarna verandert in je reinste trash metal…het snelvuur van “My Apocalypse” en het symfonische “Unforgiven III” dat begint met een wonderschoon piano-intro… En zo kan ik nog wel even doorgaan.


Tags:

The Mummy / Tomb of the Dragon Emperor – recensie

Posted in film on September 6th, 2008 by diedericky

filmrecensie

 

The Mummy (1999) en het vervolg The Mummy Returns (2001) waren prima avonturenfilms in de stijl van Indiana Jones. Dom vermaak in positieve zin. Het derde deel Tomb of the Dragon Emperor draait nu in de bioscopen. Brandon Frasier kruipt opnieuw in de rol van Rick O’Connell de avonturier die altijd op zoek is naar euh… avontuur. Zijn zoon Alex O’Connell, gespeeld door Luke Ford, ontdekt in China het graf van Keizer Han en zijn stenen terracotta leger. Vanzelfsprekend verschijnen er ‘bad guys’ ten tonele die Han en zijn leger willen doen herrijzen om de macht opnieuw te grijpen. Daar probeert de familie O’Connell natuurlijk een stokje voor te steken. Het brengt hen onder andere naar Bangkok, het Himalaya gebergte en het mythologische Shangri-La. De Chinese setting is aardig bedacht maar spreekt minder tot mijn verbeelding dan het oude Egypte van de eerste twee delen. Probleem van de film is met name de miscasting. Frasier is veel te jong om een volwassen zoon te hebben. Dat komt niet goed over. Ook Jet Li als Keizer Han overtuigt niet. Hij is een fantastische Oosterse vechtsportacteur maar mist het charisma van een echte ‘bad guy’. Hij verbleekt in vergelijking met de vertolking van hogepriester Imhotep door Arnold Vosloo in de eerste twee delen. Helaas worden de tegenvallende acteerprestaties niet gecompenseerd door overtuigende special effects. De veldslag tussen het herrezen terracotta leger en het ondoden ziet er nogal wazig en ongedetailleerd uit. Het valt in het niet bij veldslagen in andere, veelal oudere films. Kortom: een teleurstellend slotstuk van deze reeks.     

 

Tags: