Gomorra – recensie / review

Posted in film on October 27th, 2008 by diedericky

maffia Gomorra 

Gomorra volgt de levens van diverse personages in de wereld van de Napolitaanse maffia. Wij maken kennis met een tiener die opgroeit in een buurt waar rivaliserende bendes de dienst uitmaken en waar schietpartijen en politie-invallen aan de orde van de dag zijn. Op een dag moet hij een keuze maken. Dan is er een couturier die zich inlaat met Chinese na-apers wat hem door zijn afnemer niet in dank wordt afgenomen. Een tweetal overmoedige jongens dat onafhankelijk wil opereren weet een wapenarsenaal van een bende achterover te drukken. Dat komt hen duur te staan. Een ondernemer rekruteert een jongen uit een arm gezin om te assisteren bij het dumpen van chemisch afval. Een man van middelbare leeftijd incasseert geld voor de maffia en ondergaat dagelijks de scheldkanonnades en bedreigingen van zijn slachtoffers. Dit alles speelt zich af tegen de desolate betonnen buitenwijken van Napels. Omdat de verhalen door elkaar lopen komt de film wat chaotisch bijna stuurloos over. Wat is nu de boodschap van de film? Als één ding uit de film duidelijk wordt, dan is het dat de maffia diep is geworteld in de Napolitaanse samenleving. De corruptie is overal. Iedereen is slachtoffer. De film rekent af met de romantische zweem die nog steeds rond de maffia hangt. Familie, eer en codes spelen geen enkele rol (meer). Alles draait om drugs, geld en geweld. Dit inkijkje in de wereld van de maffia levert een authentieke, ontluisterende maar ook liefdeloze film op. Er is geen enkele lichtpuntje. En dat is jammer.

Tags:

Zoek de taalfout…

Posted in actueel on October 25th, 2008 by diedericky

De Almelose Internetkrant www.geleraaf.nl zoekt een redacteur. Goede kennis van de Nederlandse taal is vereist. Daar zal niet zwaar aan worden getild. Klik op het plaatje en zoek de taalfout. 


 

Tags:

Beatlemania in Almelo

Posted in muziek on October 25th, 2008 by diedericky

 

De langstlopende Beatles cover band ‘The Bootleg Beatles’ trad gisterenavond op in het Theaterhotel in Almelo. Hoewel de Beatles van voor mijn tijd zijn, spreken de simpele maar o zo melodieuze popliedjes mij zeer aan. Zanger David Catlin-Birch lijkt qua uiterlijk en stemgeluid erg op Paul McCartney. Hetzelfde geldt voor Neil Harrison die in de rol van John Lennon voor zijn rekening neemt. De heren zetten in muzikaal opzicht uitstekende show neer waarin veel bekende nummers de revue passeerden zoals All my loving, Hey Jude , Come together , Imagine etc. Elk nummer werd in Beatles stijl afgesloten met een synchrone buiging naar het publiek. Tussen de nummers werden er grapjes gemaakt. Zo werd het publiek gemaand om mobiele telefoons vooral uit te zetten omdat deze nog niet zijn uitgevonden (!).  John Lennon verontschuldigde zich op zijn beurt voor het hoge prijskaartje van de show. Dat was in verband met de toekomstige kosten van de echtscheiding van Paul McCartney. Kortom: het bleef nog lang onrustig in Almelo.De Bootleg Beatles zijn tot en met 1 november a.s. te zien op diverse locaties in Nederland.   http://www.bootlegbeatles.com/dates.htm

check it yourself:

http://www.youtube.com/watch?v=GFscyGMDKVg&feature=related 

Tags: ,

Guns N’ Roses terug van weggeweest?

Posted in muziek on October 21st, 2008 by diedericky

Guns N’ Roses 

Het gerucht gaat dat tegen het einde van het jaar een nieuw Guns N’ Roses album het levenslicht ziet. Let wel, van de oude band is alleen de illustere frontman W. Axl Rose nog over. Als het album daadwerkelijk uitkomt is het  15 jaar na het laatste album The spaghetti Incident waarop overigens alleen covermateriaal stond. All we need is a litte patience houdt Axl zijn toehoorders (in Patience op Appetite For Destruction) voor. Maar dat het zolang zou duren kon niemand bevroeden. Hoe dat zo komt? Was Axls afkeer van the Police, Niggers , Immigrants and faggots en (in One in a Million op het album Lies) nog tot daaraan toe. Uiteindelijk werd zijn excentrieke gedrag zelfs de overige bandleden teveel en besloten zij  er de brui aan te geven. Vervolgens verenigden zij zich in de band Velvet Revolver. De vraag is of Axl in z’n eentje in staat zal zijn een goede rockplaat af te leveren. De voortekenen zijn niet gunstig. De eerste op Internet uitgelekte nummers, waarvoor zelfs een blogger in de VS schijnt te zijn gearresteerd, zijn niet om naar huis te schrijven. Alleen Madagascar (http://www.youtube.com/watch?v=2xzydkJGJjw)is nog wel aan te horen maar haalt het niveau van vroeger bij lange niet. Of in Axls eigen profetische woorden (in Pretty Tied up op het album Use your illusion II): Once there was this rock-n-roll band rolling on the street. Time went by and it became a joke. Wordt het een grap? De tijd zal het leren. Ik blijf een zwak houden voor Axl, met z’n belachelijk strakke broekjes en krijsende stemgeluid. Hij is en blijf een grote baby dat om aandacht schreeuwt. Toch was hij verantwoordelijk voor klassiekers als November Rain , Sweet Child O’ Mine, Estranged, en Don’t Cry. Dus ik geef ‘m, misschien tegen beter weten in, nog even het voordeel van de twijfel. Moet het album wel dit jaar uitkomen. Bij voorkeur ingespeeld door de band in de originele bezetting. Kunnen ze samen gelijk nog wat fatsoenlijke nummers opnemen. Dat kan heel goed want de band Velvet Revolver zoekt na het vertrek (lees: ontslag) van gelegenheidszanger Scott Weiland nog naar een vervanger. Opdoeken die handel en hup Guns N’ Roses is weer helemaal terug. Dat zou toch mooi zijn. Niet?   

Tags: , , ,

Herfst

Posted in actueel on October 19th, 2008 by diedericky

 

Op een grote paddestoel..

(klik op het plaatje!)

Tags: , ,

Fifa 09 recensie / review

Posted in games on October 13th, 2008 by diedericky

Game- recensie / review

Fifa 09

In deze economisch barre tijden kan een beetje vermaak geen kwaad. Electronic Arts was zo aardig mij ter recensie een exemplaar van Fifa 09 voor Playstation 3 te sturen. Dit is het laatste deel in de langlopende reeks voetbalgames. Toegegeven, ik ben altijd liefhebber geweest van de Pro Evolution Soccer. De concurrent van de Fifa dus. PES is veelal toegankelijker dan Fifa. PES heeft snellere gameplay. Je kunt in PES ongelofelijke rushes maken. Probleem van PES is echter dat het na verloop van tijd begint te vervelen. Je ontdekt maniertjes om gemakkelijk te scoren, zelfs op de hoogste moeilijkheidsgraad. Bij mijn eerste potje Fifa 09 merkte ik gelijk het verschil in snelheid. Fifa 09 speelt een stuk trager. Daar staat tegenover dat Fifa 09 meer diepgang heeft. Scoren in Fifa 09 is echt moeilijk. Je zult tactisch te werk moeten gaan door geduldig de bal veel rond te spelen. Heel realistisch dus. Nadeel van dit realisme is dat wedstrijden soms heel saai kunnen zijn. Net als in het echt.

  

Wat opvalt is de intelligentie van je computergestuurde medespelers. Je ziet ze regelmatig een loopactie maken of met handgebaren aangeven waar ze de bal willen hebben. Dat is dan ook vaak het moment om een strakke (steek)pass te geven. Je zit vaak echt te loeren op die ene kans. Een goede timing is dus essentieel. Dat geldt ook voor verdedigende acties (lees: tackles). De scheidsrechter zit er met zijn neus bovenop maar ziet soms ook dingen door de vingers. Voorzetten en schoten op doel kun je niet altijd goed plaatsen. Het doel is ook vrij klein. Het lijkt er soms op dat de computer je soms een handje helpt.  Score je dan eindelijk, dan voelt dat natuurlijk fantastisch. In de herhaling kun je gescoorde goals vanuit alle hoeken bekijken. Dan merk je eigenlijk pas echt hoe gedetailleerd de spelers en de diverse stadions eruit zien. Jammer genoeg zie je daar tijdens het spelen zelf maar weinig van. Dat komt omdat je het spel het beste vanuit een horizontaal uitgezoomd gezichtspunt kunt spelen. Dan behoud je het overzicht.  Dat gaat natuurlijk ten koste van de details. De spelers zijn wel zeer overtuigend geanimeerd. Net echt. Het spel wordt verder opgeleukt met realistischklinkend stadiongeluid en commentaar. Het draagt allemaal bij aan een echt voetbalsfeertje.  

 

Fifa 09 kent verschillende spelopties. Zo kun je met je team naar keuze in diverse landelijke competities en internationale toernooien meespelen. Dit alles heeft echter jammer genoeg geen impact op de gameplay zelf.  EA biedt een innovatieve (betaal)service die ervoor zorgt dat de competities up-to-date blijven. Prestaties van de clubs en de spelers in het echt zul je terugzien in het spel. Speelt Feyenoord bijvoorbeeld in het echt niet goed, dan ook niet in het spel. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. In de ’manager’-optie neem je de rol aan van een manager / coach van een team. Je koopt, verkoopt spelers, maakt de opstelling, bepaalt de tactiek etc. Interessanter vind ik de ‘Be A Pro’ mode die je de kans biedt om niet een heel team maar alleen 1 speler onder je hoede te nemen met de bedoeling om van deze in vier seizoenen een ster te maken. Het werkt verrassend goed. Op het veld reageren jouw artificiële medespelers intelligent op de acties van de door jou bestuurde speler. Als je vrij loopt is de kans groter dat je de bal ook krijgt toegespeeld. De camera volgt het spel vanuit een schuin horizontale hoek. Komt de door jou bestuurde speler in balbezit, dan zoomt de camera op hem in. Het wordt dan ook makkelijker om schoten te plaatsen. Dit alles draagt bij aan een veel intensere beleving dan tijdens een gewone wedstrijd. 

 

  Vanzelfsprekend biedt Fifa 09 de mogelijkheid om op internet tegen anderen te voetballen. Het is zelfs mogelijk om tien tegen tien te spelen. Dat klinkt mooi, maar of het in de praktijk werkt moet nog blijken. Je zult voldoende mensen moeten verzamelen die gedisciplineerd genoeg zijn om ook echt als team opereren. Daarbij is een snelle internetverbinding een must! Al met al is Fifa 09 een zeer geslaagd, realistisch voetbalspel. Er valt weinig op aan te merken. De hang naar realisme gaat soms wel ten koste van het spelplezier. Maar dat is een kwestie van smaak.  Verbeterpunt is het wat lage tempo van het spel en de beperkte controle over de schoten. De huidige Fifa is gelet op de grote herspeelwaarde en de vele opties je geld zeker waard. Met dank aan Tjerd.   

Tags:

Filevrije dag: een fiasco!

Posted in actueel on October 9th, 2008 by diedericky

 file 

De voor vandaag door de ANWB uitgeroepen ‘filevrije dag’ is een fiasco geworden. Mensen werden opgeroepen om de auto te laten staan, het openbaar te nemen of om thuis te werken. Een plan, gedoemd om te mislukken. Het idee achter de actie was om mensen te laten stilstaan(!) bij de keuzes die zij maken als het om mobiliteit gaat. Wat een arrogantie en naïviteit van de ANWB! Denkt de ANWB nu echt dat mensen die dagelijks in de file staan dat voor hun lol doen? Dat zij niet lang genoeg (letterlijk) stilstaan bij het fileprobleem? Het is echt niet de mentaliteit van de mensen die veranderd moet worden. Want niemand zit te wachten op het verspillen van kostbare benzine. Feit is, dat het gros van de mensen een auto nodig heeft! Zij moeten van en naar hun werk! Wanneer dringt het besef door dat de auto niet meer is weg te denken zolang de trein of bus geen echt goedkoper, sneller en schoner alternatief is? Hoe vervelend ook: er moeten meer wegen worden aangelegd! Procedures om deze tegen te houden moeten worden beperkt. Dat maakt iedereen mobieler en komt onze economie ten goede.

Tags:

AC/DC ‘Black Ice’ – recensie

Posted in muziek on October 8th, 2008 by diedericky

 


Muziek -recensie

AC/DC is terug met hun nieuwe album ‘Black Ice’. Hebben de Aussie-rock-dinosaurussen  nog de magie van vroeger? Het album begint fantastisch met ‘Rock ’N Roll Train’. Een toegankelijk nummer met een lekker in het gehoor liggende gitaarrif van Angus Young. De drums zijn goed vet aangezet. Het doet denken aan ‘Highway to Hell’. Maar daar is niets mis mee. Maar wat gebeurt er na dit nummer? Het album zakt snel in. Wat volgt zijn een stel inwisselbare nummers (‘Skies on Fire’, ‘Big Jack’,’ Anything Goes’) die je zo weer bent vergeten. Allen ontberen ze de catchy riffs waar de band bekend om staat en die je dan ook verwacht. Jammer jammer. Dit doet het ergste vrezen! Maar… track 5 ‘Warmachine’ is gelukkig weer top… het nummer heeft simpele maar o zo herkenbare couplet- refrein structuur en een prachtige gitaarrif. ‘Smash ‘N’ Grab klinkt wel aardig maar is naar mijn smaak net iets te loom, zonder pit. De volgende track ‘Spoilin’ for a Fight’ lijkt er meer op. Een lekker basloopje en gierende gitaren. Van ‘Wheels’ gaat je hoofd automatisch meeklikken, dus die zit. Dat geldt ook voor ‘Decibel’ dat aanstekelijk bluesy klinkt. Het midtempo ‘Stormy May Day heeft een hele gave gitaarrif die zich snel in je hoofd nestelt. Verrassend genoeg eindigt het nummer rustig zonder schreeuwerige zang wat we van Brian Johnson gewend zijn. De man kan nog echt zingen ook! Met ‘She likes Rock ‘N’ Roll’ wordt de jackpot geraakt! Dit nummer moet je in de auto luisteren! Wat een superstrak nummer. Na dit hoogtepunt valt  ‘Money Made’ wat tegen. Het is niet echt catchy. ‘Rock ’N Roll Dream’ klinkt als een balland en werkt ook nog. Leuk voor de afwisseling. ‘Rocking All the Way’ klinkt te bekend in de oren, maar ongecontroleerd ga je toch weer luchtdrummen. En de gitaarsolo’s zijn top! Niets te klagen dus. Met ‘Black Ice’  wordt het prima album van een nog steeds prima band, prima afgesloten.  

 

Overheid koopt Fortis

Posted in actueel on October 4th, 2008 by diedericky

Fortis

De Nederlandse Staat koopt de Nederlandse onderdelen van Fortis voor 16 miljard euro om het vertrouwen in de bank te herstellen. Mij is altijd geleerd dat je vertrouwen moet winnen en verdienen en niet kunt kopen.

Tags: