Happy 2009!

Posted in actueel, foto's on December 31st, 2008 by diedericky

Fireworks1 Fireworks

Tags:

Vicky Cristina Barcelona review / recensie

Posted in actueel on December 31st, 2008 by diedericky

vicky-christina-barcelona

Vicky (Rebecca Hall) en Christina (Scarlett Johansson) verblijven voor de zomer in Barcelona. Daar ontmoeten zij de charmante, ietwat gladde spaanse kunstenaar Juan Antonio Gonzalo (Javier Bardem) die hen voorstelt om met hem voor een weekend naar Oviedo af te reizen om stad te bekijken, wijn te drinken en de liefde te bedrijven (!).Vicky ziet niets in het voorstel maar laat zich door de Christina overhalen. Beiden vallen als een blok voor Juan Antonio. Maar dan verschijnt diens Tempranentvolle Ex-vrouw María Elena (Penélope Cruz) ten tonele en wordt alles een stuk gecompliceerder. Een romantische komedie vol leuke dialogen, verrassende wendingen en mooie plaatjes van Barcelona. Woody Allen, die tekent voor het script en de regie, is in topvorm. Bardem en Cruz zijn onweerstaanbaar als kibbelend liefdeskoppel. Een aanrader.

Elizabeth I, Revolutionary Road, The Accidental Husband review / recensie

Posted in film on December 30th, 2008 by diedericky

bg

Elizabeth I (2006)

Een mooi gemaakte miniserie uit 2006 met Hellen Mirren in de (glans)rol van Elizabeth I van Engeland. Goede acteurs (naast Mirren ook Jeremy Irons en Hugh Dancy) met dito acteerprestaties, mooie aankleding en mooie muziek. Het is bijzonder te zien hoe een vrouw in die tijd zich weet te handhaven te midden van door persoonlijke belangen gedreven raadslieden die haar voorzagen van veelal tegenstrijdige adviezen. Daar kan de SGP nog een lesje van leren.

mparevolutionaryroadposter

Revolutionary Road (2008)

Na Titanic is dit de film waarin Leonardo Dicaprio en Kate Winslet weer gezamenlijk acteren. Zij spelen een echtpaar Frank and April Wheeler dat ervan droomt om een nieuw leven in Parijs te beginnen om zo aan hun tot sleur verworden bestaan in de buitenwijken van Connecticut te ontspannen. Helaas blijkt het plan niet zo makkelijk uitvoerbaar als gedacht. Frank krijgt ineens een promotie en April blijkt zwanger. De twijfel slaat toe en het huwelijk komt onder zware druk te staan terwijl voor de buitenwacht de ‘schone schijn’ wordt opgehouden. Dicaprio en Winset acteren prima maar het is vooral Michael Shannon als ‘gestoorde’ zoon van de lokale makelaar die de show steelt. De film biedt stof tot nadenken.

Accidental_husband

The Accidental Husband (2008)

Dr. Emma Lloyd (Uma Thurman) geeft liefdesadviezen op de radio. Als Sophia (Justina Machado) op basis van deze adviezen besluit haar verloving met de brandweerman Patrick Sullivan (Jeffrey Dean Morgan) af te breken, probeert deze Emma een koekje van eigen deeg te geven. Patrick vraagt zijn buurjongen om de bevolkingsregistratie te hacken en zodanig te wijzigen dat hij met Emma is getrouwd. Emma die op het punt staat met uitgever Richard Bratton (Colin Firth) te trouwen moet nu eerst haar ‘huwelijk’ met Patrick ongeldig laten verklaren. Emma moet Patrick zoveer krijgen dat deze meewerkt. En dan ’ra ra’ ontstaat er ontstaat iets moois tussen Emma en Patrick. Dit dubieus en ongeloofwaardig plot levert een uitermate voorspelbare romantische komedie op. Uma Thurman kan en verdient beter dan dit. Kijk dan liever naar Pulp Fiction of Kill Bill.

Tags:

Boom

Posted in actueel, foto's on December 26th, 2008 by diedericky

Boom

Ik heb mijn handen om jouw schors gelegd
en zacht bevoeld, zoals een blinde tast.
De diepe barsten in jouw bast betast,
het braille dat op stam is ingelegd.

Een oud verhaal dat hier geschreven staat,
hiërogliefen uit een verre tijd,
zo zorg’loos ooit de liefdesgod gewijd;
van altijd zomer spreekt dit stil dictaat.

Mijn vingertoppen raken haar gebied,
gaan langs haar naam, het half verweerde hart.
Ik maak me van je los, zo vreemd verward,
zoveel nog hier, alleen wij samen niet.

Atze van Wieren
Bekroond met de Concept Poezieprijs 2000.
Publieksprijs literair festival ‘100 jaar Sonsbeek’.
Opgenomen in verzamelbundel ‘Als je weggaat’

Bomen1111Bomen11Bomen1 Bomen11111 Bomen111

Tags: ,

Toekomstvisie op energie

Posted in actueel, meningen on December 24th, 2008 by diedericky

auto_480_534702_1

 

In één van mijn eerste berichten op deze website klaagde ik over de hoge benzineprijs en dat dit de burger en het bedrijfsleven handen vol geld kost. Momenteel is de benzineprijs ‘nog maar’ € 1.10 per liter. Het kan verkeren. De daling is – als ik het goed heb – het gevolg van een teruglopende vraag naar benzine in verband met de huidige economische crisis. Hoe het ook zij: ik blijf ik van mening dat het absurd is dat de prijs aan de pomp voor een groot deel uit belastingen bestaat. Als de overheid de economie een steuntje in de rug wil geven dan lijkt mij een verlaging van deze belastingen nog steeds een probaat middel. Het levert in ieder geval voor iedereen een directe lastenverlichting op. Voor het transportwezen, voor producenten van oliehoudende producten en voor de burgers. Bovendien moet er een grotere transparantie komen wat betreft de opbouw van de prijs aan de pomp. Want dat is bijna nergens te vinden. Verder zou een grotere investering door de overheid in alternatieve energiebronnen, zoals windenergie, zonenergie maar ook kernenergie, getuigen van durf en toekomstvisie. Je kunt als overheid niet van de burgers verwachten dat zij allerlei milieuheffingen of vervuilingstaxen betalen terwijl aan een alternatief niet of nauwelijks wordt gewerkt. Want wie zegt dat de huidige benzineprijs op dit relatief lage niveau blijft? De olieproducerende landen zijn natuurlijk ook niet op hun achterhoofd gevallen en zullen de oliekraan in de komende tijd verder dichtdraaien.  Deze landen zien hun megawinsten als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Tags:

De hufterwijk

Posted in meningen on December 23rd, 2008 by diedericky

45531-a

 

De gemeente Almelo onderzoekt of een deel van een bepaalde wijk kan worden gebruikt voor alternatieve huisvesting zogenaamde ‘kwetsbare huurders’. De locatie van wat in de volksmond ook wel plat een ‘hufterwijk ‘ wordt genoemd ligt ergens aan de rand van de stad. Naar mijn mening is dit een slechte ontwikkeling. Iedereen weet nu dat je als niet-hufter in die wijk niets te zoeken hebt. Mensen die daar dus wonen, krijgen het mooie predikaat ‘hufter’ aangemeten. Dat lijkt mij niet wenselijk. Slecht gedrag wordt ook nog eens beloond met een speciale wijk waar de ‘hufters’ helemaal los kunnen gaan. Enige stimulans om hun leven te beteren is er dan niet. Immers alle hufters wonen op een kluitje bijeen. Bovendien wordt het probleem alleen maar verplaatst naar de buitenwijk. Dan kunnen situaties ontstaan zoals vorig jaar in Sittard toen de ME samen met de belastingdienst een woonwagenkamp binnenviel vanwege allerlei illegale activiteiten die daar plaatsvonden. Als mensen zich niet aan de huurafspraken houden, kunnen en moeten zij worden ontruimd. Indien hulpverlening wordt geaccepteerd maken deze mensen weer een kans om voor een normale woning in een normale wijk in aanmerking te komen. Als er strafbare feiten in het spel zijn, dient de politie in te grijpen.

Tags:

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) recensie / review

Posted in film on December 22nd, 2008 by diedericky

untitled

Wat hebben een verloren incabeschaving, een kristallen schedel, de KGB en ruimtewezens met elkaar te maken? Het komt allemaal voor in het laatste avontuur van Indiana Jones, de archeoloog maar vooral avonturier uit de gelijknamige filmreeks. Het laatste avontuur (Indiana Jones and the Last Cruisade) dateerde al weer uit 1989 en dus sloegen producent George Lucas en regisseur Steven Spielberg nog maar eens de handen ineen en haalden zij Harrison Ford van stal om diens rol van Indy weer op te pakken. De heren konden een nieuw filmsucces wel gebruiken want veel bijzonders hebben zij de laatste jaren niet gepresteerd. We schrijven 1957. De vondst van een kostbaar kristallen schedel zet Indy op het spoor van El Dorado, de mythologische stad van goud ergens in Peru. De legende wil dat de schedel de sleutel is tot volledige wereldoverheersing. De Russen onder leiding van kolonel Spalko (een rol van Cate Blanchett) hebben hier (natuurlijk) lucht van gekregen en proberen Indy de pas af te snijden. Hier geen ingewikkeld plotlijnen maar een simpel goed tegen kwaad verhaal. Da’s wel zo overzichtelijk. Hoewel wijzer en grijzer weet Harrison Ford nog steeds een prima actieheld neer te zetten. Old heroes never die! Als vanouds rent, springt en vecht Indy zich een weg door de film. Cate Blanchett weet als ‘bad girl’ niet echt te overtuigen en dat is jammer. Van Spielberg had ik toch een meer tot de verbeelding sprekende slechterik verwacht. Maar het mag de pret niet drukken. De actie wordt prima in beeld gebracht, in het bijzonder de scène waarin Indy, gezeten achterop een motor, door de Russen wordt achtervolgd. Ouderwets leuk filmvermaak.

Tags:

IE 7 sucks!

Posted in actueel on December 19th, 2008 by diedericky

IE7_Sucks_Wallpaper

 

Lange tijd zag mijn website er in Internet Explorer beroerd uit. Zo was de ‘sidebar’ met de diverse categorieën op onverklaarbare wijze verdwenen, waren sommige artikelen niet zichtbaar of kregen deze afwijkende lettertypen. Met wat eigen ‘getweak’ aan de code ziet het er allemaal wat beter uit. Toch adviseer ik iedereen om in plaats van IE, Mozilla Firefox of Google Chrome te gebruiken. Die werken echt een stuk beter.

Casanova (2005) – recensie / review

Posted in film on December 19th, 2008 by diedericky

 

Casanova2005Poster

Voordat hij als Joker postuum furore maakte, vertolkte Heath Ledger de rol van Casanova in de gelijknamige romantische komedie uit 2005. Het verhaaltje is (natuurlijk) flinterdun: in het Venetië van de 18e eeuw vindt de notoire rokkenjager Casanova zijn ware liefde in de geëmancipeerde Francesca Bruni, gespeeld door Sienna Miller. Voor het zover is ontstaan er natuurlijk diverse vermakelijke verwikkelingen. Zo probeert Casanova een stokje te steken voor het gearrangeerde huwelijk tussen Bruni en de rijke vethandelaar Paprizzio door diens identiteit over te nemen met alle misverstanden van dien. Ondertussen moet Casanova uit handen blijven van de inquisitie die het op alles heeft gemunt dat zedeloos is. Ledger speelt aardig maar mist het charisma van een echte hartenbreker zoals Sean Connery in zijn jonge jaren. Van enige chemie met zijn tegenspeelster is niet of nauwelijks sprake. Leuk zijn wel de bijrollen van Jeremy Irons als gemene bischop Pucci en van Omid Djalili als kolderieke butler Lupo. Aardig vermaak voor tussendoor. Niets meer, niets minder.

Tags:

Buckethead: gekheid grenst aan genialiteit

Posted in muziek on December 18th, 2008 by diedericky

Buckethead

Een van de vele gitaristen die meespeelt op onlangs uitgebrachte en niet onverdienstelijke ‘Chinese Democracy’ van Guns n’ Roses, is ene Brain Patrick Carroll a.k.a. ‘Buckethead’. Deze rare snuiter draagt in het openbaar altijd een masker over zijn gezicht en een omgekeerde emmer van Kentucky Fried Chicken® op zijn hoofd. Vandaar de naam ‘Buckethead’. Enig speurwerk op Internet levert bijzonder weinig details op, laat staan een foto waarop de man ‘normaal’ staat afgebeeld. Het levensverhaal dat Buckethead op zijn eigen website heeft gezet is even fantastisch als hartverscheurend. Naar eigen zeggen groeide Buckethead op tussen de kippen. Deze hebben zijn leven zowel in letterlijke als figuurlijke zin getekend. Laat je door deze gekheid niet afschrikken. Gekheid grenst aan genialiteit. En geniaal is Buckethead. Wat hij met zijn gitaar kan grenst aan het ongelofelijke. Buckethead is in staat om heel veel nuance en emotie(s) in zijn spel te leggen. Niet voor niets staat Buckethead op nummer 8 in de top 20 van de beste gitaristen aller tijden. Zijn muziek laveert tussen rock, progressieve metal, trash metal, funk, jazz, avant-garde, experimenteel etc. Over een periode vanaf 1992 heeft hij 24 veelal instrumentale soloalbums uitgebracht. Mijn favorieten zijn ‘Electric Tears’ (2002), ‘Crime Slunk Scene (2006) en ‘Decoding the Tomb of Bansheebot’ (2007). Luister maar eens naar  Soothsayer of de opvolger Sail on Soothsayer of het afwisselende King James.

Tags: