Voor wat, hoort wat

Posted in actueel on January 30th, 2009 by diedericky

m040105d

Meneer Balkenende,

Waarom ontkent u dat u uw partijgenoot Jaap de Hoop Scheffer een leuk baantje heeft gekregen bij de Navo in ruil voor uw politieke dan wel militaire steun aan de Amerikanen voor de oorlog in Irak? Daar hoeft u zich toch niet voor te schamen? Jaap verloor de machtsstrijd en u werd lijsttrekker. Dus moest Jaap worden weggepromoveerd. Zo gaan die dingen toch in de politiek? Voor wat, hoort wat.

Tags: , ,

Vreselijk bericht

Posted in actueel on January 28th, 2009 by diedericky

logotopleft

Wat een vreselijk bericht vandaag in Tubantia! De tranen springen mij in mijn ogen. Waar mensen tegenwoordig al niet mee bezig zijn. Nu ben ik zeker geen aanhanger van de Partij voor De Dieren. Maar dit is absurd. Gelukkig is dierenmishandeling strafbaar. Maar ja, vind maar eens uit wie dit op z’n geweten heeft. Dan vraag ik mij in gemoede af waarom sommige mensen een huisdier nemen.

Tags: ,

The Day the Earth Stood Still recensie / review

Posted in film on January 27th, 2009 by diedericky

6a00d8341c2b7953ef010536a7e7bd970c

Een echte meeslepende Hollywood blockbuster! Daar had ik zin in. Ik ging er eens goed voor zitten. Nu ik ‘The Day the Earth Stood still’ heb gezien, voel ik mij bekocht. Keanu Reeves – onder andere bekend uit de Matrix trilogie – speelt een vleesgeworden buitenaards wezen dat – hoe kan het ook anders – landt in Central Park, New York. Het blijkt dat Keanu de mensen wil waarschuwen voor de door henzelf veroorzaakte ondergang van de aarde. Dus eigenlijk de rol die Al Gore zich had aangemeten met zijn An Inconveniet Truth maar dan anders. Als echter blijkt dat niemand het wezen Keanu (als acteur) serieus neemt, besluit hij om de mensen dan maar van de aarde te vegen. Aan Dr. Helen Benson (Jennifer Connelly) en haar aandoenlijke stiefzoon Jacob (Jaden Smith, zoon van Will Smith) de schone taak om Keanu op andere gedachten te brengen. Kortom: een uiterst voorspelbare film. De acteerprestaties van alle acteurs in kwestie zijn beneden elk peil. Nu weten we natuurlijk dat Keanu – zie de hint hiervoor – een beperkt acteur is. Maar in dit geval zijn zijn emotieloze stoïcijnse gelaatsuitdrukkingen en houterige motoriek wel geschikt voor de vertolking van een buitenaards wezen. Een Oscar zal hij er niet mee winnen. Hetzelfde geldt voor Connely die niets anders zegt dan dat mensen kunnen ‘veranderen’. Dieptepunt is vooral Kathy Bates, als representant van de Amerikaanse president die kennelijk zelf geen tijd heeft om deze mondiale crisis het hoofd te bieden. Bates, normaal gesproken een prima actrice, is hier totaal miscast. De aardige specialeffects kunnen dit misbaksel niet redden. Om het origineel uit 1951 kon je tenminste nog lachen. De remake is om te huilen.

Tags: ,

Fallout 3 recensie / review

Posted in games on January 27th, 2009 by diedericky

fallout3_boxart

Na het zeer goed ontvangen spel Oblivion is Bethesda Softworks terug met Fallout 3. Net als Oblivion is Fallout 3 een ‘computer role playing game’ (RPG). De speler beweegt zich in een driedimensionale wereld en kan doen en laten wat hij wil. Door missies te voltooien kan de speler gaandeweg zijn attributen (kracht, uithoudingsvermogen, sluipen, spreken etc..) opwaarderen.

Fallout3.32

Deze keer geen middeleeuwse fantasiewereld maar een terugkeer naar de apocalyptische woestenij die sommigen nog wel kennen uit de eerste twee delen uit deze reeks. Het verhaal is simpel: een deel van de mensen die de kernoorlog hebben overleefd zich gaan verschuilen in ondergrondse bunkers. Jij wordt in zo’n bunker geboren. Na je negentiende verjaardag blijkt je vader de bunker hals over kop te hebben verlaten. Je besluit naar je vader op zoek te gaan. Dan begint het spel pas echt.

Fallout3.28

Je kunt gelijk de hoofdmissie volgen om zo het raadsel van het vertrek van jouw vader verder te ontrafelen. Dat verhaal zit goed in elkaar maar is wat aan de korte kant. Je kunt ook de losse missies spelen die je van diverse personages die je ontmoet krijgt aangeboden. Anders dan de hoofdmissies kun je de losse missies op meerdere manieren uitspelen. Regelmatig kom je voor morele keuzes te staan. Bijvoorbeeld: probeer je iemand met geweld of door te praten te bewegen een bepaald artefact af te geven? Achteraf blijkt de aanvankelijk gedachte ‘goede’ oplossing toch onverwacht slecht uit te pakken. Het komt ook voor dat missies gaandeweg van doel veranderen. Zonder veel te verklappen heeft de uitkomst van sommige missie ook impact op de wereld.

Fallout3.56

Tijdens je ontdekkingstocht door de woestenij zul je regelmatig moeten knokken tegen mutanten en bandieten. Er is genoeg rondslingerend wapentuig te vinden, van pistolen, geweren, miniguns etc.. Het spel biedt je de mogelijkheid om tijdens een vuurgevecht het spel pauzeren om gericht op ledematen van de vijand te schieten. Dit is een leuke gimmick maar niet meer dan dat. Op een gegeven moment worden de gevechten wat eentonig. Echte schietfanaten zijn hier aan het verkeerde adres.

Fallout3.96

De wereld ziet er geloofwaardig uit. Alles is stuk. Je ziet ingestorte bruggen, vervallen gebouwen, uitgebrande auto’s, kortom: één groot Chernobyl. Hoewel het spel er dus grafisch verzorgd uitziet, is er naar mijn mening sinds Oblivion op dit terrein te weinig vooruitgang geboekt. Hoewel de setting zich niet echt voor kleurrijke omgevingen leent, had wat mij betreft het één en ander wel gedetailleerder gemogen. Jammer genoeg zien ook de karaktermodellen er een beetje eender uit. De animaties zijn ook wat houterig.

Fallout3.77

De geluidseffecten zijn goed verzorgd. Leuk zijn de radiostations waarop je kunt afstemmen. Soms hoor je de DJ opmerkingen maken over jouw voortgang. Grappig! Vermeldenswaardig is het gebruik van stemmen van bekende acteurs als Liam Neeson en Ron Perlman. De in het spel verwerkte muziek uit de jaren ’40 verhoogt de sfeer. Jammer genoeg is de playlist wat beperkt.

Fallout3.91

Meer nog dan in Oblivion, zijn de makers er in Fallout 3 in geslaagd een samenhangende wereld te creëren. Ondanks wat oppervlakkige schoonheidsfoutjes is dit weer een mooi meeslepend spel geworden.

Tags: ,

Grotere vraag naar sociale huurwoningen

Posted in actueel on January 26th, 2009 by diedericky

def_basis1_lr

Diverse woningstichtingen in den lande zien een stijgende vraag naar huurwoningen in de sociale sector. Het zijn vooral de starters die liever huren dan kopen. Dat is eenvoudig te verklaren. Waar de vraag naar koopwoningen afneemt, neemt de vraag naar huurwoningen toe. Huurders die overwegen een woning te kopen zullen dit uitstellen en blijven zitten waar zij zitten. Zie ook dit artikel. Mensen geven er in onzekere tijden de voorkeur aan om geen grote financiële verplichtingen aan te gaan zoals een hypotheeklening. Tel daarbij nog op dat banken minder happig zijn om leningen te verstrekken en er ontstaat een neerwaartse spiraal. Zeker in de grote steden betekent dit dat de druk op daar toch al gespannen huurmarkt nog verder toeneemt. Minder verkoop van woningen betekent ook minder klanten voor makelaars en notarissen. Ook die ontwikkeling is ingezet. Bijkomend nadeel voor huizenbezitters is een mogelijk daling van de waarde van hun bezit. Alleen nieuwkomers op de koopmarkt met een zekere financiële armslag kunnen hun slag slaan. Maar weinig mensen zijn bij de huidige situatie gebaat. Gesuggereerd wordt om de nationale hypotheekgarantie te verhogen of om de overdrachtsbelasting te verlagen. Een andere optie is het door gemeenten invoeren van een koopsubsidie als equivalent van de huurtoeslag. Allemaal goede ideeën. Sommige makelaars denken de woningmarkt door het hanteren van ‘vanafprijzen’ op gang te brengen. Weet je gelijk wat de bodemprijs is. Ik vraag mij sterk af of een verkoper zich hiermee niet in de eigen vingers snijdt.

Tags: , ,

Obama’s Youtube kanaal

Posted in actueel on January 25th, 2009 by diedericky

Bureau_140204c

Het Witte Huis heeft nu ook een eigen Youtube kanaal. Zie hier de eerste videoboodschap van president Obama. De hoge verwachtingen van zijn regering worden duidelijk naar beneden toe bijgesteld. Wel kondigt hij diverse investeringen in infrastructuur, nieuwe energiebronnen en onderwijs aan, welke op deze website zullen worden verantwoord. Opzich prima plannen. Geen woord over de financiering van dit plan. In ieder geval slim van Obama om het Internet op deze manier te gebruiken.

Tags: ,

Ouden tijden herleeven

Posted in actueel on January 23rd, 2009 by diedericky

clip_image002

Ik woon in een klein dorp. Een paar weken geleden werd er aangebeld. Er stond een jonge man voor de deur. “Meneer, ik ben stoelenmatter en meubelstoffeerder. Het is wat slap momenteel in mijn branche”, zei hij, en vroeg of ik werk voor hem had. Nu had ik dat toevallig en zo deden we zaken met elkaar.

Mijn overgrootvader was marskramer. Om precies te zijn, hij begon als marskramer. Hij werd geboren in 1857 en leefde tot in 1943. Hij ging jaren lang elke ochtend vanuit zijn woonplaats Gouda, beladen met garen, band, knopen, onderbroeken, hemden, sokken en wie weet had hij nog wel een paar pijpen bij zich, want zijn vader was pijpenbakker, de ommelanden van Gouda in. Zo verdiende hij een beetje geld en kon later daarvan een bloeiende zaak in manufacturen opbouwen.

Het gaat nu economisch wat minder. De stoelenmatter heeft dat begrepen en past zich aan. Zo komt iets goed van vroeger terug. Je gooit een stoel niet zomaar weg, je laat hem matten! Ja, natuurlijk, hij moet erop uit, want de klanten komen niet naar hem toe. Maar ………. het werkt. Is dat een schande? Nee, want hij heeft een boterham en hoeft zijn hand niet op te houden.

Zó kun je een recessie overleven!

Frans

Tags: , ,

NOVA dweept met Obama

Posted in actueel, meningen on January 21st, 2009 by diedericky

26276672_400x400

De berichtgeving van NOVA in de uitzending van gisterenavond deed bijna vermoeden dat de Messias op aarde is teruggekeerd. NOVA gaf al eerder blijk van vooringenomenheid. Verslaggever Willem Lust was volledig in extase. Geen kritiek, geen kanttekening. Helemaal niets. Wordt er op de school voor journalistiek niet meer geleerd, hoe objectief verslag te doen?  Begrijp mij niet verkeerd, Obama heeft een fantastische verkiezingscampagne gevoerd tegen een duidelijk zwakkere tegenstander en hij beschikt over grote retorische kwaliteiten. Daar kan ik nog wat van leren. En natuurlijk is hij de eerste Afro- Amerikaanse president van de VS, duidelijk een teken dat in Amerika alles mogelijk is. Althans, als je genoeg geld hebt (verdiend). Obama’s eerste prioriteit zal ongetwijfeld de bestrijding van de Economische crisis in eigen land zijn. Eigen producten eerst. Een open economie als de Nederlandse behoeft daarbij op de korte termijn niet gebaat te zijn. Maar goed, hij krijgt het voordeel van de twijfel. Obama is een welkome populist. Maar nu geldt: geen woorden maar daden.

Tags: ,

Wetenschappelijk aangetoond: illegaal downloaden helpt de economie!

Posted in actueel, film, games on January 19th, 2009 by diedericky

6a00d83451c2f969e200e553770be38833-800wi

Iets soortgelijks beweerde ik vorig jaar al. Maar nu is het wetenschappelijk aangetoond. In opdracht van drie ministeries hebben TNO, SEO Economisch Onderzoek en het Instituut voor Informatierecht (IViR) zich over het download –fenomeen gebogen. Alsof er geen belangrijkere zaken spelen. iets met een economische crisis of zo. Hoe dan ook: medewerkers van deze instanties zijn zich vervolgens geheel legaal (uit wetenschappelijk oogpunt natuurlijk) te buiten gegaan aan mp3-tjes, de laatste films en games. En wat levert dit zoal op? TNO concludeert dat downloaden en kopen elkaar namelijk niet uitsluiten. Hoera! Sterker nog, hoe meer iemand download, hoe meer hij / zij koopt. Door mijn weblog te lezen hadden de ministeries zich de kosten voor dit belangrijke onderzoek mooi kunnen besparen en het geld aan noodleidende ondernemingen kunnen geven ;-)

Tags: , , ,

machtsmisbruiker voelt zich ‘in balans’

Posted in actueel, games, meningen on January 16th, 2009 by diedericky

krouwel_701835b

Ex-wethouder van Dinkelland en machtsmisbruiker Krouwel timmert weer aan de weg. Hij is helemaal terug van weggeweest. Een interview met Krouwel is te lezen op Tubantia.nl. Typisch Tubantia: geen woord over machtsmisbruik. Ach, dat was vorig jaar. Krouwel zegt daarover:

“Op één punt heb ik een fout gemaakt. Het ging om niks, maar je moet toch de consequenties aanvaarden.”

Opstappen om niks.

Dat getuigt van durf.

Acht, wat maakt het uit. Dat was vorig jaar.

Dit jaar is iedereen weer integer.

Belangrijk is dat Krouwel zich weer ‘in balans’ voelt en met behoud van wachtgeld tot 2010 lekker zijn rust neemt. Het zij hem gegund.

Tags: , ,