Wat een gek!

Posted in actueel on April 30th, 2009 by diedericky

Doelbewust.  Nietsontziend. Volstrekt roekeloos. Als een kamikazepiloot. Mensen als poppetjes omver kegelend. Wat een gek. Tegen dit soort types is geen kruid gewassen.

ps. Opvallend overigens, dat nu de dader (ook) is overleden, hij door de media ook als ’slachtoffer’ wordt beschouwd.Volgens de Van Dale is een slachtoffer “iemand die buiten zijn schuld lichamelijke, financiële of geestelijke schade lijdt”. Hij is en blijft dus dader.

Holland_14_jpgNY_432540m

Tags: ,

He’s Just Not That Into You – recensie / review

Posted in film on April 27th, 2009 by diedericky

hes-just-not-that-into-you-poster

Communicatie tussen mannen en vrouwen is voor filmmakers altijd een onuitputtende bron van inspiratie geweest. Sinds het briljante Vicky Cristina Barcelona van Woody Allen ligt de lat in het romantische genre erg hoog. Kan “He’s Just Not That Into You” hieraan tippen? In deze film volgen we de amoureuze avonturen van een schijnbaar willekeurige groep twintig- en dertigers in Batimore. Al snel blijken de personen met elkaar in verband te staan. De één is de vriend van de ander terwijl deze weer een collega is iemands anders enzovoort. Telkens draait het erom dat wat vrouwen en mannen tegen elkaar zeggen niet altijd hetzelfde is wat zij bedoelen. Een aardig thema dat, anders dan Vicky Cristina Barcelona, helaas niet echt bijzonder wordt uitgewerkt. De door elkaar lopende verhaallijnen maken de film afwisselend maar echte humor ontbreekt. Veel bekende acteurs passeren de revue waaronder Scarlett Johansson (die we ook zagen in het Vicky Cristina Barcelona), Ben Affleck, Jennifer Aniston, Jennifer Connelly en Drew Barrymore. Stuk voor stuk verstaan zij hun vak, maar weten hier, vanwege het gebrekkige script, niet te excelleren. Daar moet ik wel aan toevoegen dat sommigen dat niveau ook niet zullen halen. Wie de levens van de “rich and famous” in de roddelbladen volgt, zal merken dat het persoonlijke levens van sommige acteurs grote gelijkenis vertoont met dat van hun alter ego’s op het witte doek. Dat is wel grappig om te zien. Denk je de ‘sterren’ echter weg, dan blijft er van de film niet echt veel over. Een film valt of staat met een goed script. Dat ontbeert deze film. Dus is dit een sympathieke doch voorspelbare en weinig originele zwijmelfilm.

he_s_just_not_that_into_you_movie_image_jennifer_connelly__jennifer_aniston b81lrracnio2_1600

Tags: , , ,

Martin Bril is dood

Posted in actueel on April 23rd, 2009 by diedericky

Martin Bril is dood. Hij schreef dagelijks een column op de voorpagina van de Volkskrant. Onderwerpen waren vaak zijn kleine dagelijkse observaties zoals de kat van de buurvrouw of over rokjesdag of over zijn dochters. Stuk voor stuk uiterst simpel geschreven, leesbare, grappige soms ontroerende stukjes. Zelfs tot op het laatst. En voordragen kon hij ze als de beste. Het lijkt zo makkelijk, maar dat is het niet. Hij zal worden gemist.

EVELIENIMG_2052 Martin_Bril_58439a

Tags: ,

FC TWENTE – NAC : 3-1

Posted in actueel on April 22nd, 2009 by diedericky

Met collega’s bezocht ik gisterenavond de wedstrijd FC Twente – NAC, de halve finale van het nationale bekertournooi. Na in een slappe eerste helft waarin NAC terecht de 0-1 scoorde, wist Twente de wedstrijd in de tweede helft naar zich toe te trekken met drie (!) doelpunten. Eindstand was 3-1. In de finale op 17 mei a.s. in de Rotterdamse Kuip wordt Volendam of Heerenveen de tegenstander van Twente.

IMG_3981 IMG_4053 IMG_4054 IMG_4048 IMG_3985

Tags: , ,

Schoonheid en vergankelijkheid

Posted in actueel on April 15th, 2009 by diedericky

Niets is voor eeuwig. Alles is vergankelijk. Soms kan vergankelijkheid best mooi zijn.

Huisje1 Emmertje1 Pijpen1industrial1

Tags: , , ,

Valkyrie – recensie / review

Posted in film on April 10th, 2009 by diedericky

_12223868517814 claus-von-stauffenberg-picture

valkyrie-movie-stills-04VALKYRIE

Valkyrie. De film gaat over de mislukte aanslag op Hitler door enkele hooggeplaatste Duitse officieren in 1944. Tom Cruise speelt Graaf Von Stauffenberg, een oorlogsveteraan uit Afrika, die zich aansluit bij een groep samenzweerders die de macht van Hitler willen overnemen. De bedoeling is om Hitler te vermoorden en de SS buitenspel te zetten. Zo zou de weg vrij komen voor onderhandelingen met de geallieerden. De film is eigenlijk een onemanshow van Tom Cruise geworden. Hij is natuurlijk ook een grote ster die massa’s mensen naar de bioscoop trekt. Maar bij Tom Cruise blijf je toch altijd Tom Cruise zien en niet de persoon die hij uitbeeldt. Al het andere is van minder belang. Verder houdt de film houdt vooral bezig met het ‘hoe’ en weinig met het ‘waarom’. Gevolg is dat de achtergronden van het complot worden afgeraffeld en dat de (motieven van de) andere samenzweerders niet echt uit de verf komen. Het gegeven leent zich natuurlijk wel voor een spannende film. En dat is Valkyrie gelukkig wel. Dat komt vooral door de snelle montage, de mooie authentieke aankleding en de opzwepende muziek. Al met al een onderhoudende thriller.

Tags: , , ,

The Broken – recensie / review

Posted in film on April 9th, 2009 by diedericky

the-broken-427x634 the_broken07

the_broken03

Het verhaal gaat over een jonge vrouw Gina McVey (Lena Headey) die het gevoel heeft dat zij geschaduwd wordt door haar evenbeeld. Op enig moment wordt zij zo afgeleid dat zij betrokken raakt bij een verkeersongeval. Daarna gaat het van kwaad tot erger. Als Gina thuis komt, lijkt het erop alsof er al iemand in huis is. De film bouwt het verhaal en de spanning langzaam maar zeker op. De film weet een duistere sfeer goed neer te zetten. Vooral de stemmige belichting is een schot in de roos. Ook het terugkerend thema van gebroken glas dient als een goed metafoor voor wat het hoofdpersonage doormaakt. Als kijker vraag je je af of de hoofdpersoon verstrooid of ronduit gek is of dat zij echt wordt gestalkt. Het thema heeft potentie. Het deed mij denken aan het boek The Dark Half van Steven King over een schrijver wiens moordzuchtige hoofdpersoon ineens tot leven komt. Onzin natuurlijk, maar wel ongemeen spannend. Helaas haalt deze film niet dat niveau. Na verloop van tijd merk je dat de regisseur zich steeds van hetzelfde trucje bedient, zoals aanzwellende muziek zodat je denkt dat er wat gaat gebeuren…maar vervolgens gebeurt er helemaal niets. Dat is één keer leuk, maar de tweede keer laat je je niet foppen. Ook wordt er veelvuldig op bepaalde objecten ingezoomd zonder dat duidelijk wordt wat daarvan de relevantie is. Jammer genoeg draait de film vervolgens uit op een regelrechte slachtpartij en vliegen de liters bloed om je oren. De regisseur weet aan de film geen bevredigend eind te breien. Een gemiste kans. Naar mijn mening is en blijft Alfred Hitchcock de onovertroffen meester van de suspense.

Tags: , , ,