Some movies I made in Paris

Posted in actueel, film on May 24th, 2009 by diedericky
Tags: , ,

Interview

Posted in actueel, meningen on May 15th, 2009 by diedericky

microfoon

Click hier voor een interviewtje met mij naar aanleiding van een artikel in NRC-Next.

Tags: ,

Da Uomo a Uomo (aka: Death Rides a Horse 1969) review / recensie

Posted in film on May 14th, 2009 by diedericky

728521752_26aadaee2f_oDeathRidesAHorse_LeeVanCleef2319896253_d5cf756254

‘revenge is a dish served cold’

Hot as you are, you’re liable to end up with indigestion’.

Bill (John Philip Law) zint op wraak als zijn hele familie voor zijn ogen door een groep bandieten wordt vermoord. Hij sluit vriendschap met een vreemdeling genaamd Ryan (Lee van Cleef) die na 15 jaar dwangarbeid wordt vrijgelaten en zo zijn eigen redenen heeft om een appeltje met dezelfde bandieten te schillen. Death rides a Horse is misschien niet de beste Spaghetti Western, maar wel een hele herkenbare. Alle elementen zijn aanwezig. Een verhaal dat draait om wraak. Waarin je de plotwending al mijlenver ziet aankomen. Waarin de goeden net zo slecht zijn als de slechten goed zijn. Waar de camera wisselt tussen weidse landschappen en extreme close-ups. Van elkaar minutenlang in de ogen starende cowboys. Uitmondend in een explosie van geweld waarbij cowboys van de daken worden geschoten, door ramen worden geslagen, levend worden begraven etc.. En natuurlijk de tenenkrommend dialogen van uitsluitend one-liners. En last but not least de altijd herkenbare klanken van Ennio Morricone. Onweerstaanbaar. De ware liefhebber verwijs ik graag naar www.spaghetti-western.net, een site vol met achtergrondinformatie en weetjes.

Tags: ,

Tony Cox ‘Unpublished’

Posted in muziek on May 9th, 2009 by diedericky

l_c13ac3cdcb6f4c5a97c4a85812b6a2de

Tony Cox is een beginnende songwriter zonder platencontract. In de hoop door te breken heeft hij met twee vrienden 11 nummers op plaat gezet, deze toepasselijk ‘Unpublished’ gedoopt en voorzien van een fantastische cover. Zie hierboven. Doorbreken zal hij zeker. Dit is pop in de beste traditie van The Beatles, Crowded House en The Beach Boys. Dus aanstekelijke deuntjes met harmonieuze zang. Misschien niet origineel, maar wel erg goed. Overtuig jezelf door hieronder op de player te klikken!

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Tags: ,

Conversation(s) With Other Women – recensie / review

Posted in film, meningen on May 7th, 2009 by diedericky

{F3662C39-3AAE-4E6F-B41E-470E95678F5C}Img100

Een man (Aaron Eckhart) een vrouw (Helena Bonham Carteren) ontmoeten elkaar op een bruiloft. Het blijkt dat de man en vrouw vroeger een relatie hadden. Tegenwoordig woont zij met haar echtgenoot in Londen en heeft hij een (veel jongere) vriendin. Beiden halen herinneringen op. Beiden weten dat hun ontmoeting tot niets zal leiden. Een simpel gegeven dat boeiend is uitgewerkt vanwege de prima dialogen vol kwinkslagen en reflecties. De film is volledig split-screen opgenomen. Het scherm is in tweeën gedeeld waarbij het ene beeld zich veelal op de vrouw en het andere beeld zich op de man richt. De beide beelden komen nooit echt helemaal samen, net als de personages zelf. Beelden wisselen soms tussen heden en verleden. Soms zie je bepaalde scènes alternatief verlopen. Soms loopt het ene beeld op het andere vooruit of omgekeerd. Knap hoe in deze film vorm en inhoud gelijk zijn. Een bijzondere kijkervaring.

Tags: , , , ,

Vertrek Van Basten is logisch

Posted in actueel, meningen on May 6th, 2009 by diedericky

Vanbasten

Een goede voetballer is niet per definitie een goede trainer. Net zo min als een goede huisarts een goede chirurg is. Ik heb nooit begrepen wat Van Basten heeft bezield om trainer van Ajax te worden. Toen hij bondscoach was, speelde het Nederlands elftal vaak uitermate zwak. Dat was een teken aan de wand. Hij had bij een eerstedivisieclub moeten beginnen.

Tags: , ,

Berisping advocaat Enait is betutteling van de bovenste plank

Posted in actueel, games, juridisch, meningen on May 5th, 2009 by diedericky

zitten_1_173496e

© Illustratie van Ruben L. Oppenheimer (NRC)

Advocaat Mohammed Enait is door de advocatentuchtrechter berispt omdat hij weigert op de staan voor de rechter. Daaruit zou diens gebrek aan respect voor de rechtelijke macht blijken. Wat een betutteling! Het enkele feit dat Enait als raadsman werkzaam is, maakt al dat hij onderdeel uitmaakt van ons gerechtelijk systeem. Hij zal daarin zijn rol van raadsman moeten ’spelen’, gelijk elke andere advocaat. Of hij nu moslim is of niet. Of hij blijft zitten of niet. Bij zijn beëdiging als advocaat heeft Enait de eed of belofte afgelegd, inhoudende: “Ik zweer (beloof) getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de Grondwet, eerbied voor de rechterlijke autoriteiten, en dat ik geen zaak zal aanraden of verdedigen, die ik in gemoede niet gelove rechtvaardig te zijn.” Hij heeft dus al gezworen eerbied te zullen hebben voor de rechtelijke macht. In de Advocatenwet staat alleen dat advocaten “staande pleiten, gekleed in het kostuum bij het bijzondere reglement op dat onderwerp bepaald, des goedvindende met gedekten hoofde”. Hier staat niet dat advocaten moeten opstaan voor de rechter. Dus waarom nog vasthouden aan dit ritueel? Respect verdien je. Respect kun je niet afdwingen door het handhaven van rituelen uit vervlogen tijden. Want tijden veranderen. Maar kennelijk niet voor de Orde van Advocaten. Weet de tuchtrechter niet dat je als advocaat bij menig kantonrechter ook niet in toga hoeft te verschijnen? Of wil de Orde ook kledingvoorschriften gaan handhaven? En haal het als advocaat niet in je hoofd om met ‘gedekten hoofde’ binnen te komen want je maakt jezelf alleen maar belachelijk. In de regel houden rechters helemaal niet van dit soort uiterlijke poespas in de rechtszaal. Het is echt een non-issue: advocaten worden bijna altijd pas in de rechtszaal geroepen als de rechter daar zelf al lang en breed achter de tafel heeft plaatsgenomen. Zodoende komen advocaten bijna altijd staand binnen. Of ze het nu willen of niet. Kruipen zal voor advocaat Enait geen optie zijn. Dat zou helemaal een verkeerde indruk geven. Als advocaat van zijn eigen zaak roept Enait natuurlijk moord en brand. En niet zonder reden. Opstaan is chic maar geen (afdwingbare) wet van meden en perzen.

Tags: , ,