Battlestar Galactica (2004 – 2009) recensie

Posted in film, meningen on June 30th, 2009 by diedericky

De vraag was of het zou werken. Een remake van de oorspronkelijke Battlestar Galactica sciencefictionserie uit 1978. Ik was erg sceptisch omdat de oorspronkelijke 24 aflevering tellende serie mij aan het hart gaat. Ik had mij dus voorgenomen om de remake te mijden. Maar toen ik las dat Richard Hatch die in de oorspronkelijke serie gestalte gaf aan Kapitein Apollo van uitgesproken tegenstander veranderde in een liefhebber van de nieuwe serie, sloeg bij mij de twijfel toe.

battlestar_1978

Nu ik alle 4 seizoenen en in totaal 78 afleveringen heb gezien, durf ik te stellen dat de nieuwe serie de oorspronkelijke serie overtreft. Ik durf zelfs te stellen dat dit de beste sciencefictionserie is die ik ooit heb gezien. Het verhaal is hetzelfde. Op enig moment maakt de mens een geavanceerde ‘Cylons’ gevechtsrobots. De Cylons komen tegen de mens in opstand en vernietigen de 12 menselijke koloniën. Het moederschip Galactica en een beperkte vloot schepen weet aan de catastrofe te ontkomen. Achtervolgd door de Cylons gaan de overlevenden op zoek naar een nieuw thuis.

News1_0

Het belangrijkste verschil tussen de oude en nieuwe serie is de toonzetting. In de oorspronkelijke serie is er een overduidelijke scheidslijn tussen goed en kwaad mede ingegeven door de toenmalige Koude Oorlog. De nieuwe serie focust op persoonlijke keuzes en afwegingen van de verschillende hoofdpersonen. Hoe gaan zij met extreme omstandigheden om? Het grootste probleem met (langlopende) televisieseries is dat ze veelal verzanden in voorspelbare conventies en soms regelrecht uitmonden in een soap. Op enkele afleveringen na, als er teveel wordt stilgestaan bij de verledens van de hoofdrolspelers, weten de schrijvers deze valkuil te vermijden. Voorspelbaar is de serie allerminst. Het zit vol verrassende plotwendingen en explosieve, mooi uitgewerkte actie. De karakters zijn niet eendimensionaal en (daarom) geloofwaardig. Het hoofdverhaal wordt niet dan uit het oog verloren. Het overleven staat centraal. De strijd eist zijn tol en de hoofdpersonen worden niet gespaard.

6a00d8341c630a53ef00e551cbb3928833-800wi

Interessant is verder de toevoeging van geavanceerde Cylons die de menselijke vorm hebben aangenomen en zich onder de overlevenden bevinden. Wie is een Cylon en wie niet? Wie is er nog te vertrouwen? En wie niet? Het draagt allemaal bij aan de beklemmende sfeer die nog wordt verstrekt door de stemmige aankleding en de losse documentaireachtige stijl van filmen. Mijn grootste bedenking bij de remake waren de acteurs. Zouden de nieuwe acteurs oude bekenden als Lorne Greene als Commandant Adama, Luitenant Starbuck Dirk ‘Face’ Benedict en de eerdergenoemde Richard Hatch als Kapitein Apollo doen vergeten? Ook hier overtuigt de nieuwe serie. Edward James Olmos, die we nog kennen Lieutenant Martin Castillo uit Miani Vice, speelt vol vuur de charismatische Adama. Ook Michael Hogan die als humeurige ijzervreter Saul Tigh de rechterhand van Adama speelt, overtuigt.

BattlestarGalactica_Olmos_McDonnell_2-thumb-550x368-18996

Mary McDonnell geeft op ingetogen en menselijke wijze gestalte aan Laura Roslin die bij toeval tot president van de koloniën wordt gebombardeerd. De eerdergenoemde oudgediende Richard Hatch geeft gestalte aan de corrupte, ex-revolutionair Tom Zarek. Uitblinker is de redelijk onbekende James Callis die de (glans)rol speelt van de schizofrene, zich altijd als slachtoffer beschouwende, dr. Gaius Baltar. Hij is vaak ongewild het middelpunt van de verwikkelingen. Dat levert net iets te weinig komische momenten op. Maar dat is een klein smetje op een verder indrukwekkende serie. Tot slot is vermeldenswaardig is de originele klassieke muziek van Bear McCreary. Van dezelfde makers komt in 2010 de spin-offserie ‘Caprica’ dat zich 58 jaar voor BSG afspeelt en gaat over de ontstaansgeschiedenis van de Cylons. Mijn verwachtingen zijn hooggespannen.

baltar.jpg

Tags: ,

Hail To The King Of Pop!

Posted in muziek on June 26th, 2009 by diedericky

6a00d83451cbb069e20112791d624828a4-800wi

d47u2rq5wlyotpecnkx1

Je kunt veel over Michael Jackson zeggen. Maar muziek kon hij maken. Ik ben ermee opgegroeid. Hij is nooit weggeweest. Tegen beter weten in bleef de hoop op een formidabele comeback. Die is nu vervlogen. Misschien waren de Beatles groter maar ‘The King of Pop’ regeerde langer. De koning is dood. Niet snel zal er iemand in zijn voetsporen treden.

Tags: , ,

Nieuw lied “Got Some” van Pearl Jam

Posted in muziek on June 22nd, 2009 by diedericky

Pearl Jam komt in september met een nieuwe plaat “Backspacer” genaamd. “Got Some” speelden ze  tijdens The Tonight Show with Conan O’Brien.

Ik zeg JA JA JA JA JA JA JA JA JA JA!

Tags: , ,

Buckethead 3 albums 2009 recensie / review

Posted in muziek on June 19th, 2009 by diedericky

sp_Buckethead Buckethead-ForensicFolliesSlaughterhouse_on_the_Prairie a_real_diamond_in_the_rough

Buckethead, gitaarvirtuoos pur sang, heeft in jaar alweer 3 (!) soloplaten uitgebracht. Ze passeren hier kort de revue. Te beginnen met “Slaughterhouse on the Prairie” dat in januari 2009 uitkwam. De plaat begint sterk met “LeBron”, “LeBron’s Hammer”, “Iceman”, nummers vol pakkende gitaarriffs en solo’s. Jammer genoeg is de tweede helft van de plaat veel te experimenteel voor mijn smaak. In april 2009 volgde “A Real Diamond in the Rough” een grotendeels akoestische plaat dat veel weg heeft van klassiekers als Colma en Electric Tears. Rustige atmosferische muziek dus. Niet alle nummers weten echter te beklijven. Maar desondanks een sterke plaat. Mijn verwachtingen waren hooggespannen toen in juni “Forensic Follies” volgde. Mijn teleurstelling is groot. Het betreft een collectie demo’s en gitaarexperimenten die niet om aan te horen zijn. Om snel weer te vergeten. Geen idee waarom hij dit op plaat heeft gezet. Hopelijk brengt de rest van het jaar nog wat goeds.

Tags: , , ,

Bella Matha (mostly Martha) – recensie / review

Posted in film, foto's on June 15th, 2009 by diedericky

bella_martha1236087863

bellamarthapic3-734169 bellamartha

Er zijn maar weinig Duitse films die mij aanspreken. Bella Martha uit 2001 vormt de uitzondering op de regel. Martha (Martina Gedeck) is kokkin in restaurant ‘Lido’ en krijgt na het plotselinge overlijden van haar zus de voogdij over haar de 8-jarige nichtje Lina. Voor de perfectionist Martha blijkt het combineren van haar baan en de zorg voor Lina een lastige opgave. Gelukkig krijgt Martha hulp van haar sympathieke Italiaanse collega-kok Mario (Sergio Castellitto) die haar leven – letterlijk en figuurlijk – overhoop gooit. En de rest laat zich raden. Er wordt goed geacteerd. Van de heerlijke Italiaanse gerechten die in beeld worden gebracht loopt het water je in de mond. Leuke ietwat voorspelbare romantische komedie.

Tags: , , ,

Lawyers without Rights

Posted in actueel on June 13th, 2009 by diedericky

Gallery-Anne-Frank-Anne-F-003 Gallery-Anne-Frank-Anne-F-004 lawyers-2

De laatste dagen was er veel media-aandacht voor Anne Frank die dit jaar 80 jaar zou zijn geworden. Meer nog dan de ijskoude cijfers over aantallen slachtoffers zijn het de persoonlijk verhalen die het meest ontroeren. Het verhaal van Anne Frank is persoonlijk. Door het lezen van haar dagboek leren we haar kennen en weten hoe het is om onder te duiken in een vijandige omgeving. Wij weten hoe vreselijk het met haar is afgelopen. Anne is als het ware in de tijd bevroren. Voor altijd zal zij het grappige recalcitrante en o zo getalenteerde meisje uit het Achterhuis blijven. Wat zou er van haar zijn geworden? Ongetwijfeld een schrijfster. Het deed mij denken aan de rondreizende tentoonstelling ‘Lawyers without rights’ dat een indringend licht werpt op de lotgevallen van Joodse advocaten in nationaalsocialistisch Duitsland. Foto’s en persoonlijke geschiedenissen van advocaten die hun vak niet meer mochten uitoefenen, die moesten onderduiken of stierven in de kampen of die daarvan berooid terugkeerden. Om nooit meer te vergeten.

Tags:

Wanted – recensie / review

Posted in film on June 12th, 2009 by diedericky

wanted

wanted-5 Wanted-Movie-

Doorsnee jongen Wesley Gibson (James McAvoy) ontdekt dat hij een groot reactievermogen heeft waarbij het lijkt alsof hij de tijd stilzet. Dat stelt hem in staat om vijanden snel uit te schakelen en om kogels met een boogje af te schieten. Al snel wordt hij door een geheim genootschap van sluipmoordenaars gerekruteerd en raakt hij verstrikt in een web van intriges. Een flinterdun en (voor wie The Matrix trilogie heeft gezien) weinig origineel verhaal dus. Bijkomend probleem is dat Wesley nogal onsympathiek overkomt. Wel dik in orde zijn de spectaculaire actiescènes. De rol van Angelina Jolie als collega-moordenares is beperkt tot het dragen van sexy pakjes en het verleidelijk in de camera kijken. Gelet op het excessieve geweld op het scherm is deze film niet geschikt voor tere zieltjes. Aardige actiefilm zonder substantie. Meer niet.

Tags: , , ,

Lantana – recensie / review

Posted in film, foto's on June 11th, 2009 by diedericky

lantanapub1

lantana1 Lantana DVD Movie Review

Lantana is een twee uur durend als thriller gepakt relatie-epos. We volgen diverse personages met relationele problemen. Zo maken we onder andere kennis met een overspelige politieagent, een bekend schrijfster en haar man die al jaren langs elkaar heen leven en een jong stel waarvan de man zonder werk zit. De personages hebben geheimen voor elkaar, liegen en bedriegen alsof het een lieve lust is. Droevigheid alom dus. Er is ook geen sprankje humor of hoop. Toch wordt goed geacteerd en dat vergoedt een hoop. De film wordt pas halverwege weer interessant als de schrijfster spoorloos verdwijnt en de film op een “whodunit” moordmysterie uitdraait. Dan blijken de personages allen, op een ietwat gekunstelde manier, met elkaar in verband te staan. De film weet de spanning goed vast te houden en de afloop  is toch verrassend. Het positieve en oversentimentele slotakkoord van de film had, wat mij betreft, niet gehoeven. Geen gemakkelijke zit dus.

Tags: , , ,

Dexia moet dokken (een beetje dan)!

Posted in actueel, games, juridisch on June 5th, 2009 by diedericky

cap-sud-dexia

Veel mensen zijn de dupe geworden van riskante beleggingsproducten die lange tijd werden aangebonden door banken en verzekeraars. De Dexia Bank spreekt het meest tot de verbeelding. Maar ook Levob en Aegon hielden zich hiermee bezig. Banken en verzekeraars gingen met aan consumenten geleend geld voor hun risico beleggen. Veel mensen, van studenten tot oude omaatjes zijn hier ingestonken. Beloofd werd dat er zoveel rendement zou worden behaald dat er vermogen zou worden opgebouwd. Soms ging dat goed, maar meestal liep het slecht af. Banken en verzekeraars hadden de consumenten niet voldoende geïnformeerd over aan deze producten verbonden financiële risico’s. In een neerwaartse economie bestond het risico dat men de inleg kwijt zou zijn en (in sommige gevallen) zelfs met restschulden zou achterblijven. Dat risico heeft zich verwezenlijkt. Rechters waren verdeeld over de schuldvraag en de hoogte van een eventuele schadevergoeding. Ons hoogste rechtscollege, De Hoge Raad, heeft vandaag in een drietal zaken geoordeeld dat banken en verzekeraars consumenten inderdaad in het ootje hebben genomen. Schade die consumenten hebben geleden als gevolg van hen aangesmeerde riskante beleggingsproducten moet worden terugbetaald. Maar dan komt het addertje onder het gras. Die schade ziet in principe op de restschulden. Die moeten worden kwijtgescholden. Maar een deel van de schade moet voor rekening van de consument blijven omdat deze wist of had kunnen vermoeden dat er met geleend geld werd belegd. (Probleem is echter dat veel mensen dit nu juist niet wisten!) De betaalde inleg, bestaande uit rente en aflossingen, komt onder bijzondere omstandigheden ook voor vergoeding in aanmerking. Dat is het geval als de betreffende bank of verzekeraar na onderzoek had kunnen weten dat de betreffende consument gelet op zijn inkomen zijn betalingsverplichting niet zou kunnen nakomen. Helaas is dit dus niet de gedroomde doch wel een typisch Nederlandse uitkomst. Banken en verzekeraars zijn ‘stout’ maar consumenten zijn ‘een beetje dom’ geweest. Dat laatste zal veel consumenten in het verkeerde keelgat schieten. Wat de praktijk met deze vlees noch vis uitspraken zal doen, moet nog blijken. Gelet op het ambivalente karakter van de uitspraken zijn procedures nog niet van de lucht. Lees er hier alles over.

Tags: , , ,

Green Day – 21th Century Breakdown (wel beter, niet leuker) recensie / review

Posted in muziek on June 3rd, 2009 by diedericky

21st_Century_Breakdown_Album_Cover

Green Day was ooit die jonge band die in 1994 met de plaat ‘Dookie’ eigenhandig punkrock weer op de kaart zette. Sindsdien is de wereld veranderd en zijn de jongens van toen volwassen geworden. De puberale en recalcitrante oneliners hebben gelukkig plaatsgemaakt voor meer volwassen maatschappijkritische kanttekeningen. Met het rockopera ‘American Idiot’ uit 2004 werd het grote gebaar niet geschuwd: alles draaide om het verval van Amerika. Met ‘21st Century Breakdown’ wordt dit thema uitgediept. Het album volgt het leven van een jong stel in stedelijk Amerika. Hoe realistisch en actueel dit onder de huidige economische omstandigheden ook is, laat dit weinig ruimte voor positieve geluiden en humor. En dat is een gemis. Wat altijd is gebleven zijn de aanstekelijke melodieën. Na een paar keer luisteren, blijven de meeste deuntjes in je hoofd hangen. Dat wil niet zeggen de heren muzikaal stilstaan. Dat is zeker niet het geval. Op de plaat staat een grote diversiteit aan liedjes. Rock, pop en punk wisselen elkaar af. Sommige liedjes worden zelfs akoestisch of met de piano ingezet, andere kennen veel tempowisseling en gelaagde harmonieën. Kortom: in muzikaal opzicht een geslaagde plaat. Ik zet echter mijn vraagtekens bij de thematische uitwerking. Green Day is er wel beter maar niet leuker op geworden. Aanraders zijn “Know Your Enemy” en “¡Viva la Gloria!” “Restless Heart Syndrome”.

Tags: , ,