Flutvonnis inzake The Pirate Bay

Posted in actueel on July 31st, 2009 by diedericky

529px-The_Pirate_Bay_logo.svg

Op vordering van auteurswaakhond Stichting Brein heeft De Nederlandse rechter ‘The Pirate Bay’ verboden. Het betreft hier een zogenaamd torrent-site. Niet de auteursrechtelijk beschermde CD, film of het computerspel zelf worden hierop aangeboden alswel de informatie waar deze zich op het Internet bevinden. De uitspraak van de rechter is een zogenaamd verstekvonnis. Als de gedaagde partij niet komt opdagen, zoals in dit geval, worden de vorderingen van de eisende partij toegewezen. De rechter toetst slechts marginaal. Indien TPB binnen 4 weken verzet instelt is er niets aan de hand en begint het circus van voren af aan. Dan komt er pas een echt inhoudelijk vonnis waarin de argumenten over en weer worden afgewogen. Dan valt nog te bezien of de verhalen van Brein hout snijden. Mocht het Pirate Bay schip dan alsnog stranden, kan TPB altijd nog in hoger beroep bij het gerechtshof. Dan zullen drie rechters zich over de zaak buigen.

Tags: , ,

Crank – recensie / review

Posted in film on July 29th, 2009 by diedericky

CrankPoster lrg-57-crank4 crank-9

Crank is net als Terminator Salvation een actiefilm, maar daar houdt de vergelijking ook op. Anders dan Terminator Salvation dat nogal routineus in elkaar is gezet, gaat Crank uit van een simpel doch inventief gegeven. We maken kennis met, Chev Chelios (Jason Statham) een huurmoordenaar die op een dag als hij wakker wordt en ontdekt dat hij door zijn vijand is geïnjecteerd met een vergif dat langzaam maar zeker zijn hart aantast. De enige manier om het proces te vertragen, zo bemerkt hij al snel, is om op alle denkbare manieren zijn adrenalineniveau op pijl te houden. Zie hierboven een voorbeeld. Chev is dus veroordeeld tot een roekeloze levenswijze. Hij rent, springt, racet achter dader aan. Dat levert een hoop vermakelijk momenten op. Jason Statham neemt zichzelf – gelukkig – duidelijk minder serieus dan Christian Bale in Terminator Salvation. Ook de boeven zijn volledig over de top, bijna als stripfiguren. Tel daarbij het fantastische camerawerk vanuit alle mogelijke hoeken en de snelle videoclipachtige montage op en je hebt een film die zowel qua inhoud als vorm overtuigt. Hier heb ik veel plezier aan beleefd.

Tags: , , ,

Terminator Salvation – recensie / review

Posted in film on July 28th, 2009 by diedericky

terminator-salvation-flash- terminator-salvation

terminator-salvation-christian-bale

Mens en machine. Altijd goed voor een robbertje vechten. Zo ook in Terminator Salvation. In een alternatieve wereld worden de mensen overheerst door machines, de Terminators. Er is nog een klein groepje mensen dat zich verzet. Van hun leider John Connor (Christian Bale) wordt beweerd dat hij de mensen zal verlossen van de machines. Waar heb ik dat niet eens eerder gehoord? Geholpen door een hybride mens /Terminator (Sam Worthington) trekt Connor ten strijde. Er zit nog een heel subplot in de film over tijdreizen. Maar dat laat ik voor wat het is. Dit is alleen te begrijpen door fans die de drie eerdere film nog helder op het netvlies hebben staan. Dit is een regelrechte actiefilm met de gebruikelijke elementen. Een flinterdun verhaal? Check. Een allenwerkende knorrige actieheld? Check. Oneliners? Check. Een overmacht van vijanden? Check. Achtervolgingen? Check. Explosies? Check. Ik verwijt de makers vooral een gebrek aan durf om iets nieuws met de filmserie te doen. En de emotionele snaar wordt niet geraakt. Waarom heb ik mij dan toch vermaakt? Het is een film zonder pretenties. Het is een visueel spektakel. En Bale zet een redelijke actieheld neer. En het gevecht met een oude bekende, wiens identiteit ik niet zal verklappen, werkte goed op de lachspieren.

Tags: , , ,

The Warhol Experiment (1,18 minutes of fame)

Posted in actueel on July 25th, 2009 by diedericky

Tags: ,

Helemaal tot rust komen…

Posted in actueel, film, foto's on July 25th, 2009 by diedericky

Als je helemaal tot rust wilt komen, raad ik je aan dit filmpje te bekijken.

Gentse strip 2

Posted in actueel, foto's on July 24th, 2009 by diedericky

Nog meer Gentse strips!

Gent2 Gent3DrinkenMartenNacht1DonkerGent Gent5 Marten1

Tags: , ,

Gentse strip

Posted in actueel on July 23rd, 2009 by diedericky

Geheel in Belgische stripstijl volgen hieronder wat foto’s van Gent!

Cartoon1 Toren Gent1Frieten Standbeeld IMG_4548

Tags: , ,

Bruno Deneckere

Posted in actueel on July 20th, 2009 by diedericky

Bruno

bruno1 Bruno3

Met enkele vrienden bezocht ik afgelopen weekend de stad Gent. Toevalligerwijs viel ons bezoek samen met het begin van de zogeheten Gentse Feesten, naar verluidt het grootste culturele volksfeest in de openlucht. Gedurende 10 dagen trakteert de stad Gent haar inwoners en bezoekers op een scala van optochten, muziekoptredens en theatervoorstellingen. Onderwijl vloeit het bier natuurlijk rijkelijk. Op het Bloemenplein zagen wij een kleinschalig optreden van een ons onbekende zanger met gitaar die samen met een multi-instrumentalist ijzersterke countrysongs ten gehore bracht. Dit moest een Amerikaan uit het diepe Zuiden van de VS zijn. Hij heeft het postuur en de stem. En zijn liedjes zijn ongetwijfeld covers van bekende artiesten. Dacht ik. Maar niets bleek minder waar. Het bleek te gaan om de Gentse volkszanger Bruno Beneckere die zijn eigen oeuvre speelde. Thema’s als verlies, liefde, drank en religie wisselen elkaar af. Hoewel het publiek aanvankelijk een wat afwachtende houding aannam, wist Bruno de harten van de aanwezigen te veroveren met het mooie en grappige Only If I wanted to. Het applaus werd gaandeweg alleen maar luider. Na enig aandringen van het publiek volgde natuurlijk een toegift. Pas daarna was de betovering verbroken. Een uiterst geslaagd optreden.Een raadsel waarom de muziek van deze man niet in Nederland verkrijgbaar is.

Tags: ,

The Young Victoria – recensie

Posted in film, meningen on July 12th, 2009 by diedericky

The Young Victoria

the-young-victoria-387683231 the_young_victoria03

De levens van koningen en koninginnen zijn voor filmmakers altijd een onuitputtelijke bron van inspiratie geweest voor kostuumdrama’s. Denk maar aan Sissi of het fantastische Elizabeth. Young Victoria van regisseur Jean-Marc Vallée gaat over de jonge jaren van koningin Victoria van Engeland (1837-1901). Als haar oom de koning overlijdt, wordt Victoria op 18 jarige leeftijd koningin van Engeland. De film laat ziet hoe de onervaren Victoria, prima gespeeld door Emily Blunt, ten prooi valt aan diverse raadslieden en politici die hun eigen belangen nastreven. Maar veel spannender dan dat wordt het niet. De film focust vooral op Victoria’s romance met haar toekomstige echtgenoot, de ietwat onhandige prins Albert van België (Rupert Friend). Jammer dat er tussen de twee hoofdpersonen maar weinig chemie is. Zoals vaak zijn de aankleding en het camerawerk dik in orde. Een ietwat teleurstellende film. Hier had meer ingezeten.

Tags: , , ,

Michael Jackson Memorial Service

Posted in actueel, muziek on July 10th, 2009 by diedericky

homingbeacon

Het was een sobere maar strak geregisseerde herdenkingsdienst voor Michael Jackson in het Staples Center in Los Angeles afgelopen dinsdag. Gek genoeg had ik steeds het idee dat Jackson elk moment in “Thriller- stijl” uit de kist zou stappen. Maar dat zal wel aan mij liggen. Ineens was Jackson niet ‘slechts’ King of Pop maar “simply, The Greatest Entertainer Who Ever Lived”. In de jaren ’80 en begin jaren ’90 was dat zeker het geval. De familie Jackson straalde eensgezindheid uit. Dat is vroeger wel anders geweest. Bij alle mooie woorden van liefhebbende familie en vrienden vroeg ik mij af of zij Jackson niet ervan hadden moeten weerhouden om 50 (!) concerten te geven. Zij wisten toch ook hoe hij eraan toe was? Anderzijds is Jackson natuurlijk verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes. Hoogtepunt vond ik de speech van Smokey Robinson die met zelfspot en humor vertelde dat zijn ‘volwassen’ nummer “Who’s loving you” door de indertijd 10-jarige Jackson beter werd gezongen dan hijzelf had gekund. De daarop volgende vertolking van het lied door Shaheen Jafargholi, bekend van ‘Britain’s Got Talent’ maakte indruk. Dieptepunt vond ik het – letterlijk – uit de toon vallende optreden van Mariah Carey en de speech van concertchoreograaf Kenny Ortega die verkondigde dat de concertreeks de ‘triomfantelijke comeback’ van Jackson zou inluiden. Bescheidenheid siert de mens. Oprecht of niet, al met al was het een waardig eerbetoon. De snikkende Paris Jackson bezorgde mij een brok in de keel. Klik hier voor een muzikaal eerbetoon.

Tags: , ,