Creed – Full Circle recensie / review

Posted in meningen, muziek on October 28th, 2009 by diedericky

61VX9DzSYIL._SS500_

Vroeger moest ik niets van de rockband Creed hebben. De bandleden wilden met hun nep-muziek eind jaren negentig maar al te graag meeliften op het succes van Pearl Jam en Nirvana. Waar deze bands uitblonken in vakmanschap en oprechtheid, viel Creed door de mand vanwege de arrogante opstelling van sommige bandleden en de pseudoreligieuze teksten. Na een paar hitjes verdween de band al snel van het toneel. Nu vindt de band het kennelijk weer eens tijd voor een ‘we-hadden-toen-succes-en-het-geld-is-op-reünie” en wordt een nieuw album getiteld ‘Full Circle” gelanceerd. In de huidige tijd die toch vooral gekenmerkt wordt door muzikale verschraling moest ik Creed maar weer eens een kans geven. Na de nieuwste plaat beluisterd te hebben, heb ik alweer spijt. Muzikaal lijkt de band sinds de jaren ‘90 te hebben stilgestaan. Irriteerden de eentonige gitaarriffs en de overdreven bezwerende zang van Scott Stapp mij vroeger al, dat is nu niet anders. Enkele uitzonderingen daargelaten zijn de nummers zo generiek (lees: saai) dat je ze nauwelijks uit elkaar kunt halen. Alleen het rockende ‘Fear’ en het rustige ‘Rain’ overtuigen. Dat is een score van 2 op 12. Voor het overige kun je de plaat links laten liggen.

Tags: , , , ,

Hello Goodbye – TV-recensie

Posted in meningen, televisie on October 25th, 2009 by diedericky

schiphol Joris_Linssen_365x243

Met veel plezier kijk ik wekelijks naar “Hello Goodbye”, een NCRV programma gepresenteerd door Joris Linssen. Hem kennen we nog van een ander NCRV programma “Taxi” waarin hij al chaufferend met argeloze passagiers converseerde. In “Hello Goodbye” doet hij eigenlijk hetzelfde. We zien Joris achteloos over onze nationale luchthaven slenteren waar hij hier en daar een praatje aanknoopt met mensen die ofwel op het punt van vertrek staan ofwel op de komst van een dierbare wachten. Joris is , daarvan ben ik overtuigd, oprecht geïnteresseerd in zijn gesprekspartner en zonder veel moeite legt deze dan bijna altijd zijn of haar hele hebben en houwen op tafel. Niet de presentator maar de gesprekpartner staat centraal. Het levert vaak interessante portretten en dito verhalen op. Klein minpunt is misschien dat de onderwerpen, zo is mijn indruk, ietwat zwaar op de hand liggen. Desondanks een verademing in het hedendaagse verschraalde televisieaanbod.

Tags: , , ,

Nothing Like the Holidays – recensie

Posted in film, meningen on October 24th, 2009 by diedericky

 

nothing-like-holidays-mr-gallery-x

Een op het oog hecht Puertoricaans gezin komt bijeen om kerst te vieren. Maar elk gezinslid heeft zo zijn of haar eigen problemen. Zo keert de zoon des huizes getraumatiseerd terug uit Irak, heeft zijn broer (onder druk van moeder) een onvervulde kinderwens, probeert zuslief zonder al te veel succes door te breken in LA en draagt vader een groot geheim met zich mee. Het thema ‘familiefeest’ is ooit meesterlijk verfilmd door Lars von Tier in ‘Festen’. Daar kan Nothing Like the Holidays niet aan tippen. De film laveert tussen drama en komedie en valt daardoor tussen het wal en het schip. Hoewel de film een aardig kijkje ,in de Latijns-Amerikaanse keuken geeft zijn de op zich sympathieke karakters te eendimentionaal en wordt onbedoeld het stereotype beeld van Latino’s als zijnde minder succesvolle, luidruchtige, feestelijke en heetgebakerde mensen bevestigd. Wel ademt de film een warme sfeer uit en heeft het duidelijk het hart op de juiste plaats.

Tags: , , ,

De Nachclub – recensie

Posted in actueel, meningen on October 18th, 2009 by diedericky

NachClubsmall 41192403-0190-5F0C-32E38B0A41A4F91B

Na het succes van ‘Koffiehuis de Ooievaar’ keren meester-verteller Fred Delfgaauw en cabaretier Sjaak Bral terug in het theater met hun vervolgprogramma ‘De Nachclub’. Gisteren was de tweede try-out in Hof88 te Almelo. Tegen de zin van Depri (Delfgaauw) heeft zijn broer Brani (Bral) met het geld van de verkoop van hun koffiehuis een vervallen nachtclub gekocht. Brani ziet het helemaal zitten om het publiek in deze crisistijd weer variété te bieden. Depri vindt het niet zo’n goed idee. Gaande de voorstelling blijkt de nachtclub een bijzondere geschiedenis te hebben. Bral is op dreef als Haagse grappenmaker met een hart van goud, terwijl Delfgaauw ons met zijn poppen op sublieme wijze een spiegel voorhoudt. Zijn poppen komen echt tot leven! Fascinerend, spannend, maar bovenal theatraal erg knap. Jammer dat dit naar verluidt de laatste samenwerking van beide heren is. Gaat dit zien, nu het nog kan. Tot ver in 2011 zal de voorstelling te zien zijn in een groot aantal steden. Voor meer informatie klik je hier of hier.

Tags: , , ,

DSB: iedereen verliest

Posted in actueel, meningen on October 15th, 2009 by diedericky

20090901150649_dsb

Het uit puur winstbejag consumenten aansmeren van horenhoge hypotheken en dure verzekeringspolissen die maar met moeite kunnen worden opgebracht is laakbaar. De DSB bank als deskundige bij uitstek had beter moeten weten. De spijtbetuiging kwam te laat en was weinig overtuigd. De uitstroom van spaargeld was niet meer te stoppen. Scheringa, de huilende bankier. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Toezichthouder DNB draaide de geldkraan dicht. En Wouter Bos gaf geen cent. De DSB bank heeft de problemen over zichzelf afgeroepen, aldus Bos. Bij de andere banken ging het om ‘externe factoren’. Onzin natuurlijk. Ook bij die andere was sprake van incompetentie en draaide alles om het grote graaien. Maar ook consumenten moeten zich achter de oren krabben. Het kon niet op. Grotere huizen en grotere auto’s. Mensen willen altijd ‘meer, meer, meer’. Dat is vragen om problemen. Door de garantieregeling wordt de Staat waarschijnlijk de grootste schuldeiser van de DSB bank. Dat betekent bezuinigingen. Iedereen verliest.

Tags: , ,

De Hoge Raad legt een bom onder de huidige ontruimingspraktijk

Posted in actueel, juridisch on October 13th, 2009 by diedericky

 

krakers-klagen-verkrotting-aan_5_460x0

 

In een arrest van 9 oktober 2009 heeft het hoogste rechtscollege in Nederland, de Hoge Raad, een principiële uitspraak gedaan die de grond onder de ontruimingspraktijk wegslaat. Kraken is en blijft strafbaar (met 4 maanden hechtenis of een boete) maar eenmaal binnen genieten zij op basis van de Grondwet de bescherming van het huisrecht. Een strafrechtelijke ontruiming door politie en justitie mag dan alleen plaatsvinden als de bevoegdheid daartoe expliciet in de strafwet is beschreven. De Hoge Raad stelt vast dat in het huidige strafrecht een expliciete bevoegdheid tot ontruiming ontbreekt! Ook in de politiewet staat nergens dat er ontruimd mag worden. Praktisch zou dit oordeel kunnen betekenen dat de in de grote steden de gebruikelijke maandelijkse ontruimingsrondjes van politie en justitie tot het verleden zullen behoren. Daar bestaat immers geen wettelijke grondslag voor. Dat wil overigens niet zeggen dat huiseigenaren nu vogelvrij zijn. Los van politie en justitie kan de eigenaar zelf gerechtelijke stappen tegen krakers ondernemen. Dan zal een huiseigenaar wel zelf naar de burgerlijke rechter moeten stappen en dus ook zelf de kosten hiervan moeten dragen. Consequentie van het arrest van de Hoge Raad is wel dat als de civiele rechter krakers tot ontruiming veroordeelt, zij eenmaal buiten alsnog door de politie in de kraag kunnen worden gevat. Krakers moeten zich dus wel even achter de oren krabben alvorens zij andermans huis in bezit nemen. Gegeven de uitspraak van de Hoge Raad zal de roep om een duidelijk wettelijk kraakverbod met bevoegdheid tot ontruiming luider klinken.

Tags: , ,

The Ugly Truth – filmrecensie

Posted in film on October 3rd, 2009 by diedericky

 

NP-08-21-2009 THE UGLY TRUTH

 

the-ugly-truth-the-movie

Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. Dat weten we nu wel. Maar de romantische komedie ‘The Ugly Thruth’ slaat wel erg door. De stijve Abby Richter (Katherine Heigl) produceert een televisieprogramma op de lokale televisiezender in Sacramento. Als de kijkcijfers van haar programma dalen, wordt van hoger hand besloten om Mike Chadway (Gerard Butler) aan boord te halen, een controversiële presentator met nogal uitgesproken opvattingen over het vrouwelijk geslacht. Abby kan Mike natuurlijk niet uitstaan. Dat verandert als Mike aanbiedt om Abby de weg te wijzen op het liefdespad. Hier en daar valt er wat te grinniken. Grappig maar weinig origineel zijn de scènes waarin Mike, Abby tijdens een date via een oortje live van allerlei misplaatste adviezen voorziet. O, en er zit ook een When Harry Meets Sally momentje in de film. En zo wordt clixhé op cliché gestapeld. De film wil graag volwassen overkomen, maar aan het interessante thema wordt vooral door het beperkte script, de stereotypen karakters en het overdreven acteerwerk geen recht gedaan. Jammer, jammer, jammer.

Tags: , , ,