Inglourious Basterds – filmrecensie

Posted in film, meningen on November 26th, 2009 by diedericky

 

 

inglourious-basterds-new-poster1 Inglourious-Bastards inglourious-basterds-19311

Inglourious Basterds is de laatste film van Quentin Tarantino. Films van Tarantino zijn bijna altijd bijzonder. Ook nu weer. Inglourious Basterds speelt zich af tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Net als in zijn Kill Bill filmreeks is ook Inglourious Basterds verdeeld in hoofdstukken waarin de twee verhaallijnen uit de doeken worden gedaan. Het Joodse meisje Shosanna (Mélanie Laurent) weet te ontsnappen aan een door de Duitsers aangericht bloedbad en duikt onder in Parijs. Rond diezelfde tijd zaait een groep partizanen onder leiding van Aldo Raine (Brad Pitt) dood en verderf onder Duitse soldaten. Zowel het meisje als de partizanen hebben een geheel eigen plan om de Duitsers de genadeslag toe te brengen. Maar de dingen lopen net iets anders dan gedacht. Elke Tarantino film is een orde aan de filmindustrie. Alleen al de openingsscene van de boer die in de verte de Duitsers ziet aankomen en zijn gezinsleden maant om naar binnen te gaan, komt regelrecht uit ‘Once Upon A Time in The West’ van Sergio Leone, waarin precies zo’n scene zit. Met dien verstande dat het geen Duitsers maar het bandieten zijn. Je voorvoelt dat dit niet goed gaat aflopen. Maar er zijn meer overeenkomsten met de klassieke Spaghetti Western: de goeden zijn net zo slecht als de kwaden en natuurlijk de plotselinge en groteske geweldsscènes. Een Tarantino film is geen Tarantino film zonder absurde karakters en dito dialogen. Dat is wel iets waarvan je moet houden. Hier zul je geen morele diepgang vinden. Qua acteerprestaties is Brad Pitt helaas de zwakste schakel met zijn veel te vet aangezette Amerikaanse accent. De helft van de tijd versta je geen woord van wat hij zegt. De show wordt onmiskenbaar gestolen door Christoph Waltz met zijn vertolking van Hans Landa, de ijskoude, ietwat sinistere doch uiterst hoffelijke SS-officier die op geheel eigen wijze jacht maakt op de bende. Misschien wel de slechtste slechterik van de laatste jaren. Tot slot zit de film boordevol muziek van hedendaagse bands maar ook van Ennio Morricone, bekend voor zijn soundtracks voor – jawel – Spaghetti Westerns.

Tags: , , , ,

Alex sluit beerput Mozambique

Posted in actueel, meningen, politiek on November 20th, 2009 by diedericky

 

 

strand-mozambique

 

Wekenlang heeft Balkenende het onzalige plan van Willem-Alexander en Maxima om met onze centen een stulpje in Mozambique te ontwikkelen verdedigt. Ontwikkelingshulp nieuwe stijl. Willem-Alexander die vanuit zijn luxe villa het watermanagement van armzalige vissers managet. Of zo. Want nu achteraf zien ze toch ineens niet meer zitten. Geven ze de media van alles de schuld en hoeven de locals niet de rekenen op de alom aanwezige vakantievierende zonnekoning. Zomaar. Ineens. Dat kan dus. Raar. Uit angst voor een nieuw schandaaltje? Als je echt gelooft in een project, dan ga je ervoor. Ik zeg: parlementaire enquête. Maar die komt er natuurlijk niet. Want politici gaan graag op schoolreisje naar de koningin. Op naar het volgende nieuwe speeltje. Geld moet immers rollen.

Tags: , ,

Agnes Kant heeft meer ballen dan Mark Rutte

Posted in actueel, meningen on November 19th, 2009 by diedericky

6_Agnes_Kant

Kamerleden die op schoolreisje gaan naar de koningin. Van deze rechtstreekse machtbeïnvloeding van ons staatshoofd mogen wij – de burgers – niets weten. Nee, als je dan het domste jongetje uit de klas bent en uit de school klapt, moet je aftreden. We mogen van de koningin niets weten. Wel moeten we met z’n allen blij zijn dat met onze belastingcenten een nieuwe stulpje van haar zoon en schoondochter wordt bekostigd onder het mom van ‘ontwikkelingshulp’. Yea right. Agnes – ‘’ik heb wel wat beters te doen’’- Kant toonde met haar weigering op schoolreisje te gaan meer ‘ballen’ dan Mark Rutte.

update: Willem-Alexander verkoopt villa in Mozambique. En terecht.

Tags: , , ,

Das Leben der Anderen – filmrecensie

Posted in film, meningen on November 17th, 2009 by diedericky

leben_der_anderen leben_der_anderen_das_gross large_349364

De film vertelt het verhaal van een schrijver in het voormalige DDR die onder verdenking komt te staan van de geheime dienst, de Stasi. Als een bevriende regisseur zich van het leven berooft, besluit de schrijver een daad te stellen. Langzaamaan sluit zich het net rond de schrijver. Maar hij krijgt steun uit onverwachte hoek. Als de film iets aantoont, dan is het, dat iedereen slachtoffer van het systeem is: de schrijver die onder verdenking staat maar ook de eenzame afluisteraar. Hoopgevend is dat mensen ondanks het totalitaire regime in staat zijn om eigen keuzes te maken. Dit is een werkelijk fenomenale film waarin alle Duitse acteurs op indrukwekkende wijze ingetogen spelen. Alles is authentiek en stemming in beeld gebracht. Uit de beelden spreekt de angst, het wantrouwen en de paranoia van een leven in de DDR.

Tags: , , , ,

Moon – filmrecensie

Posted in film, meningen on November 10th, 2009 by diedericky

 

moon_poster_sam_rockwell

7d70ad6

Moon is een sciencefictionfilm zoals ze tegenwoordig niet meer worden gemaakt. Sam Bell (Sam Rockwell) werkt op basis van een 3-jarig contract in alle eenzaamheid op een maanbasis waar uit de bodem energie wordt gewonnen. Sams enige compagnon is de robot GERTY (voorzien van de stem van Kevin Spacey). Sam blijkt echter niet zo alleen te zijn als hij zelf denkt. Aanvankelijk denk je dat Sam gek wordt maar langzaamaan wordt het mysterie ontrafeld. De eenzaamheid en afstand tot de aarde wordt bijna ondragelijk als blijkt welke rol Sam nu echt op de maanbasis speelt. Het is een stemmige bijna existentialistische film zonder opsmuk geworden. De film wordt volledig gedragen door de sterk acterende Sam Rockwell. Hij laat op ongekende wijze een scala van emoties zien. De beklemmende bijna claustrofobische sfeer wordt nog eens extra benadrukt door stemmige klassieke muziek. Een aanrader!

Tags: , , , ,